Budi dio naše mreže

PViše o nastanku Družbe i njezinoj rasprostranjenosti donosimo u nastavku.

/ im

Družba okuplja posvećene žene koje žive u zajednicama smještenim većinom u naseljima i gradskim četvrtima bogatima populacijom, piše Radio Vatikan. U jednostavnosti i radosti svjedoči zaručničku pripadnost Isusu Kristu i naviješta Radosnu vijest služeći ljudima, osobito najugroženijoj i najsiromašnijoj mladeži u odgojno-obrazovnom poslanju. Njegujući apostolsku zauzetost, Družba ima misijski karakter pa misijski djeluje u zemljama prve evangelizacije i zemljama koje ponovno treba evangelizirati.

Osobitu brigu Družba pokazuje za promociju žene, njezinu izobrazbu, samostalnost i dostojanstvo u svakoj životnoj dobi. Stoga sestre vode škole za sve odgojne uzraste, učilišta i centre za promociju života, takozvane obiteljske kuće, sirotišta, oratorije, i mnoštvo misijskih djelatnosti.

Glavni zaštitnici Družbe su blažena Djevica Marija štovana kao pomoćnica kršćana čija se svetkovina slavi 24. svibnja, sveti Josip, zaručnik blažene Djevice Marije, sveti Franjo Saleški i sveta Terezija Avilska.

Susret s don Boscom

Suutemeljiteljica Družbe, Marija Dominika Mazzarello s don Boscom se prvi puta susrela godine 1864. godine. Don Bosca mnogi su tada poticali da učini nešto za žensku mladež, kao što je već radio za dječake. Upoznavši Kćeri Marije Bezgrešne i njihov rad, prepoznao je jezgru redovničke družbe koju je želio osnovati. Premda one prvobitno nisu namjeravale postati redovnicama, prihvatile su njegov prijedlog i 1872. osnovana je družba koju je don Bosco nazvao Kćeri Marije Pomoćnice jer je želio da budu trajni živi spomenik njegove zahvalnosti Mariji Pomoćnici za velike milosti što ih je od nje primio. U Morneseu je izgrađen zavod za školovanje siromašnih djevojčica i postavljeni su temelji ženske grane salezijanske duhovnosti.

Družba u svijetu

U vrijeme smrti Marije Dominike Mazzarello Institut Kćeri Marije Pomoćnice djelovao je u 28 kuća (19 u Italiji, 3 u Francuskoj i 6 u Americi), sa 165 sestara i 65 novakinja.  Mazzarello je stajala postojano i vjerno uz veliko djelo Don Bosca kao sveta Skolastika uz svetog Benedikta, sveta Klara uz svetog Franju Asiškoga; Sveta Terezija Avilska uz svetog Ivana od Križa, sveta Franciska de Chantal uz svetog Franju Saleškoga i sveta Louisa de Marillac uz svetog Vinka Paulskoga.

Danas diljem svijeta djeluje više od 14 tisuća sestara, u 83 provincije, s oko 1400 kuća, u 94 zemlje na svim kontinentima. Kćeri Marije Pomoćnice (don Boscove salezijanke) uspješno djeluju i u Hrvatskoj, sa 10 sestara u tri zajednice – u Čabru (Zajednica Marija Pomoćnica), Rijeci (Zajednica Sveta Marija Dominika Mazzarello) i Splitu (Zajednica Sveti Josip).

Družba u Hrvatskoj

U Hrvatsku su prve sestre došle 1940. godine u Split gdje su vodile brigu za održavanje salezijanskoga zavoda. Nakon teških ratnih godina zajednica se zatvorila 1948. godine. Slijedili su progoni komunističkih vlasti pa je zajednički život sestara ponovno započeo 1958. godine. Prve dvije kandidatkinje Hrvatice stupile su u Družbu 1959. godine i danas su sestre. Družba u Hrvatskoj u 2010. godini brojila je tri zajednice: u Zagrebu na Jarunu, u Rijeci i u Čabru, u kojima živi deset sestara. Sestre su uključene u školski vjeronauk i župne pastoralne aktivnosti (kateheza, župni zborovi, oratorijske djelatnosti…) Imaju dječji vrtić i internat za srednjoškolke, organiziraju susrete za djecu i mlade, duhovne vježbe (…)  Sestre žele, poput Marije, biti „pomoćnice“, osobito ženskoj mladeži, već prema potrebama i mogućnostima.

Osnovne karakteristike života sestara

1) Marijanska duhovnost i pobožnost prema Djevici Mariji kao bezgrješnoj pomoćnici

2) Jednostavnost, poniznost, iskrenost, radost i srdačnost u međusobnim odnosima

3) Prožimanje i jedinstvo molitve i djelovanja s naglaskom na Kristovu prisutnost u sakramentima Euharistije i Pomirenja

4) Osobita ljubav prema mladeži, napose ženskoj i njihovom ovozemnom i vječnom ostvarenju putem odgojno-obrazovnog djelovanja u različitim formalnim i neformalnim oblicima

5) Don Boscov preventivni sustav u originalnom i kreativnom izričaju načina življenja sv. Marije Mazzarello kao stil života i odgojno-obrazovna metoda. Pobožnost prema Mariji Pomoćnici njeguje se između ostaloga moljenjem i širenjem devetnice koju je sastavio sv. Ivan Bosco i po kojoj su se dogodila mnoga duhovna i tjelesna ozdravljenja

Pobožnost prema Mariji Pomoćnici njeguje se između ostaloga moljenjem i širenjem devetnice koju je sastavio sv. Ivan Bosco i po kojoj su se dogodila mnoga duhovna i tjelesna ozdravljenja.

Molitva sv. Mariji Dominiki Mazzarello

O sveta Marijo Dominiko Mazzarello,

ti, koja si još od djetinjstva ljubila Isusa

i željela da ga i drugi ljube,

pomozi mi da ga upoznam preko Njegove riječi

i da ga ljubim živeći u Njegovoj milosti.

Ti, kojoj je Marija Pomoćnica uvijek bila majka i voditeljica,

daj da i ja živim s njom kao sigurnom pomoćnicom

na putu prema Isusu. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja