Budi dio naše mreže

Doznajte pet zanimljivih činjenica o Bibliji

Koliko dobro poznajemo Bibliju? Biblija je Božja riječ, ali budući da ju je čovjek napisao ima neke posebnosti u koje nismo upućeni. No, treba biti svjestan da je niti jedina druga knjiga nema toliko izdanja i nije bila prevedena na mnoštvo jezika, toliko citirana, a i stoljeća su bila potrebna da se napiše.

/ mp

Upravo je Ricki Rotondi napisao knjigu “101 Surprising Facts About the Bible” (101 iznenađujuća činjenica o Bibliji) koji je opisao način kako se pisala, prevodila i naviještala Biblija, a za mrežnu stranicu Aleteia iznio je pet zanimljivih činjenica o Bibilji.

Biblija se sastoji od mnogih literarnih žanrova

Biblija se ne sastoji samo od knjiga već se sastoji od različitih žanrova knjiga, tako sadrži povijesne knjige, pravne kodekse, pisma i simboličnu literaturu koja je poznata kao apokaliptična.

Također, stil pisanja je različit. Tako postoje dijelovi tekstova koji su doslovni pa i simbolični te oni koji sadrže parabole i hiperbole.

Događaji u Bibliji odvijali su se na tri kontinenata

Većina događaja u Bibliji odvijali su se u mjestu “Sveta zemlja”, odnosno na današnjem području Izraela i Palestine, ali neki biblijski događaji odvili su se i na području Europe, Azije i Afrike. Primjerice, Abraham je živio u gradu Ur (današnjem Iraku), Mojsije je oslobodio Izraelce iz Egipta, a putovanje je svetog Pavla odvelo do Rima, Grčke i Turske.

Riječ “Trojstvo” ne nalazi se u Bibliji

Doktrina Presvetog Trojstva je jedna od temeljnih istina kršćanstva. Bog kao Presveto Trojstvo objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: “Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: “Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)” Međutim kao riječ ne nalazi se u Bibliji. Prvi put ju je upotrijebio Tertulijan, pisac iz 2. i 3. stoljeća.

Misa nije zamjena za iščitavanje Biblije

Misa je snažan način kako bi se Biblija upoznala. Međutim na misi ne možemo čuti cijelu Bibliju ni da idemo na misu svaki dan i to tri godine. Da biste upoznali Sveto Pismo morate ga čitati.

Potpuni oprost može se dobiti za čitanje Biblije

Crkva nagrađuje duhovne čine. Stoga ako pobožno čitate Bibliju (odobreno od službenog autoriteta) i to u trajanu od sat i pol možete dobiti potpuni oprost za grijehe. Za to vrijede uobičajeni uvjeti (ispovijed, pričest, molitva za papu, nenavezanost na grijeh).

Ključne riječi:
Biblija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja