Budi dio naše mreže

Dosadno ti je? Moli!

Kako razmatrati i moliti usred "dosadnih" svakodnevnih zadataka?

/ ps

Kada smo okruženi snažnim primjerima u vjeri, kada se i sami dobro osjećamo, može nam biti lako moliti. Kada smo ohrabreni na misi, ili na duhovnim obnovama gdje se lijepo osjećamo, težak je povratak u svakodnevan život. No, kako poručuje Lifeteen, iako nije lako naći trenutak u svakodnevici kada bismo se mogli potpuno posvetiti Bogu, ti su trenuci svuda oko nas. Stoga, kada se i nalazimo u nekom “sušnom razdbolju” u molitvi, pozvani smo pronalaziti nove načine kako produbiti naš odnos s Bogom. Ponekad ga možemo pronaći i u najjednostavnijim, “dosadnim” zadatcima.

Čekanje u redu

Čini se kao da cijeli život neprestano čekamo u redovima. U kafićima, restoranima, zabavnim parkovima… U tim trenutcima često posežemo za našim mobitelima, kako bi nam vrijeme brže teklo, no čekanje u redu može pružiti izvrsnu priliku za molitvu za strpljivost. Taj trenutak čekanja nas može potaknuti na promišljanje o tome gdje u našim životima moramo predati kontrolu Bogu, s povjerenjem da će se stvari odvijati po njegovom vremenu.

Spremanje odjeće

Spremanje odjeće može se činiti kao naporan zadatak koji zna oduzeti i čitav dan, ovisno o tome koliko ste prali odjeće. Međutim i to može pružiti priliku da se pomolimo i razgovaramo s Bogom. Za svaku majicu koju posložimo, možemo zahvaliti za sve blagoslove koje smo primili toga tjedna. Time ćete primijetiti i koliko je Bog zaista prisutan u našim životima te neće, za razliku od čarapa u sušilici, jednostavno nestati.

Tuširanje

Tuširanje se odvija u različitim razdobljima dana, ovisno o osobi. Za neke je to prva stvar koju učine ujutro, a za neke je to posljednja. Za neke je to prilika da se opuste i zapjevaju najdraže pjesme, a za druge trenutak za promišljanje o dubokim pitanjima. No, također može biti prilika za jedno kratko razmatranje kako Bog ne želi samo ono dobro o nama, već i ono slomljeno, ranjeno, prljavo.

Slaganje kreveta

Često znamo pretjerivati u težini ovoga zadatka, iako sveukupno traje nekoliko minuta. No, kada brzo posložimo krevet, preostaje nam nekoliko minuta i za molitvu. U tim trenutcima možemo usporediti slaganje kreveta s pripremom svoga doma za dolazak nekog gosta. Taj je gost danas Bog. Iako je on uvijek prisutan, važno je pozvati Boga u naše živote svakog jutra. Neka slaganje kreveta bude početak tog poziva, a neka taj poziv bude ujedno i prilika da čujete što vam Bog poručuje odmah ujutro.

Na putovanju

Početak putovanja je uvijek ispunjen smijehom i zabavom. No dođe trenutak kada svima padne energija i počinju spavati, osim tebe i vozača (ili samo tebe ukoliko si vozač). Ovo je pravi trenutak za uživanje u tišini, gledanje kroz prozor i diviti se Božjem stvaranju. Sve je stvorio sa svrhom, uključujući i tebe. Nemoj se bojati tišine. Možda je teško, no potrebna nam je tišina kako bismo mogli čuti Boga. Dok prelaziš državne granice, pristani i na ono putovanje na koje te Bog zove i budi otvoren poći kamo god te On zvao.

Kako bismo produbili naš odnos s Bogom, nužno je provesti vrijeme u molitvi. Bog je uvijek s nama, no ponekad je potrebno otkrivati i nove načine kako moliti kako bismo jasnije čuli njegove riječi. Stoga nas i naizgled “najdosadniji” trenutci u danu pozivaju da promislimo o njemu i razgovaramo s našim Gospodinom.

Ključne riječi:
molitva

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja