Budi dio naše mreže

„Trebam sestre koje razumiju Križ, s njima ću postići sve”, riječi su o. Teodozija Florentinija, utemeljitelja Družbe Milosrdnih sestara Svetoga Križa, gorljivog apostola kršćanske ljubavi. Mladi se redovnik sredinom 19. stoljeća u Švicarskoj pastoralnom brigom i zauzetošću za duše hrabro borio s teškim društvenim stanjem, a to je prenio i na Milosrdne sestre Svetoga Križa koje nastavljaju njegovo djelo u ništa manje izazovnom današnjem vremenu u kojem čovjek vapi za Bogom i onda kada ga ne traži. No, mnogo je onih koji svjesno žude za mirom, molitvom, susretom s Bogom i sa samim sobom, što konkretno nude sestre sv. Križa u Đakovu kroz duhovne vježbe koje se periodično održavaju nekoliko puta godišnje.

/ ts

Prošle su godine Milosrdne sestre sv. Križa proslavile su 150 godina otkako je Družba započela svoje djelovanje u Đakovu gdje ih je biskup Srossmayer pozvao da budu učiteljice naroda. Između ostalog, sestre su brinule za djevojčice, djevojke, a napose žene još od vremena prije II. svjetskog rata kada su organizirale mnoge duhovne vježbe, a tu su tradiciju nastavile u jubilarnoj 2000. godini te se od tada redovito održavaju.

S. Rastislava Ralbovsky, voditeljica Duhovnih vježbi za žene u Domu duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu za HKR je rekla kako su duhovne vježbe pokrenule prije svega za žene, a kad su vidjele da mnoge mlade majke željne duhovnoga mira ne mogu ostaviti dom i djecu na nekoliko dana, organizirale su duhovne vježbe za majke s posebnim programom za djecu. Posljednjih godina od jednog su prešli na dva takva turnusa, s tim da su se i očevi počeli zanimati, pa je sada ponuda već dva puta godišnje za cijele obitelji, za majke s djecom i za očeve.

„Naša je slika Gospa. Boga Isusa ne bismo imali da nije bilo Marijinog pristanka i njezine uloge, stoga nam je zadaća i želja da posvijestimo ženama tu našu divnu ulogu u društvu, u zajednici, u crkvi i u obitelji”, govori s. Rastislava tumačeći temu duhovnih vježbi koje će se održati od 11. do 13. siječnja 2019. s nazivom „Prihvaćanje duhovnoga majčinstva”, prema božićnoj poslanici mons. Đure Hranića u kojoj nadbiskup, između ostaloga, preporučuje duhovno majčinstvo svakoj ženi, udanoj, udovici, neudanoj ili osobi posvećenog života kroz život molitve, brigu za druge i prenošenje duhovnog života i vjere.

Vježbe počinju u petak 11. siječnja popodnevnim susretom te svetom misom. Navečer je predstavljanje te klanjanje u kojem osoba ulazi u tišinu. Taj dio programa žene jako rado prihvaćaju, jer se nakratko povlače iz buke života, okružene poslom, djecom, obitelji te ulaze u ozračje tišine. Subota je dosta aktivna, prvo su na rasporedu jutarnje hvale, Časoslov, pa razmatranje na temu, molitveno čitanje Božje Riječi; dok u poslijepodnevnim satima nakon molitve Milosrdnom Isusu, slijedi priprava za ispovijed te ispovijed. Nakon mise i večernjeg klanjanja sestre organiziraju i noćno klanjanje kada svatko odabere jedan sat pred Presvetim i provede s Isusom određeno vrijeme oči u oči… to ljudima uvijek puno pomaže, pa su to uključili i u ove duhovne vježbe za žene. Nedjelja je prilika za susret sa samostanom, nakon čega slijedi misa te Časoslov sa sestrama, a vrhunac duhovnih vježbi je obnova krsnog zavjeta po uzoru na obnovu redovničkih zavjeta koje imaju časne sestre na kraju svojih duhovnih vježbi. Budući da je ove nedjelje blagdan Krštenja Gospodinova, ova će gesta zasigurno imati i jedno dublje značenje.

Važno je napomenuti kako sestre na kraju svakog ovakvog susreta organiziraju slavlje rastanka kao osvrt na protekle dane, pri čemu žene i djevojke dijele proživljena iskustva, što je uvijek vrlo potresno, baš kao što je potresno i predstavljanje pri upoznavanju, jer svaka žena ovdje dolazi s razlogom. Bude, dakle, puno suza, ali i puno osmijeha i mira na kraju duhovnih vježbi što sestrama daje krila da hrabro idu naprijed. Djevojke i žene također ohrabrene i osnažene mogu natrag u svoju svakodnevicu, ali se rado i vraćaju, pa tako ima nekih koji se tu upisuju u godišnji raspored, ali ima i novih polaznica.

Želite li sudjelovati na duhovni vježbama za žene kroz dane molitve, razmatranja, šutnje i duhovnog odmora s temom „Prihvaćanje duhovnog majčinstva“ u Dom duhovne pomoći sestara sv. Križa od 11. do 13. siječnja u samostanskoj kući „Betanija“ prijavite se na tel. 031/ 811-794, 031/801-262; mob. 099/599 75 52, 098/98 76 082 ili na e-mail:rastislava.ralbovsky@gmail.com.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja