Budi dio naše mreže

Da nisam ja, Gospodine? Srijeda šestog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Danas ćeš opet sjesti za stol s Gospodinom i njegovim učenicima. Ozračje je i blagdansko i mučno. Možda i ti sada, na početku razmatranja, imaš pomiješane osjećaje. Možda su takvi osjećaji plod i jučerašnjega razmatranja nad vlastitim trpljenjima. Juda danas napušta Isusa i ostale učenike. Pitanje je kako ostati.

Priprema

U evanđeoskomu odlomku prolazit ćeš trima prizorima. Dok čitaš, zaustavi se nad svakim. Pokušaj primijetiti detalje i razmišljaj o međusobnim odnosima likova. Pokušaj shvatiti zašto oni postupaju tako kako postupaju. Na početku se primiri, u srcu se zagledaj u Isusa i sjeti se da je on prisutan – tu, kraj tebe. Ostani u šutnji nastojeći odagnati sve misli.

Čitanje: Mt 26, 14-25

U ono vrijeme jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.
Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.«

Razmatranje

Promisli najprije o prvomu prizoru. Juda je jedan od dvanaestorice, jedan iz najužega kruga Isusovih učenika. Koji bi mogli biti razlozi njegova postupka?
Imaš li ti neku svoju cijenu za Isusa? Nemoj žuriti s odgovorom. Dobro promisli što te dosad moglo natjerati da se odrekneš Isusa ili njegova nauka. To može biti novac, no može biti i zdravlje, nečija naklonost ili pak nešto četvrto. Imaš li, dakle, ti neku svoju cijenu za Isusa?
Promisli sada o drugomu prizoru. Što Isus želi reći kada kaže da je njegovo vrijeme blizu? Razmisli kako su povezani blizina toga vremena i slavlje Pashe. Sjeti se starozavjetne Pashe u doba izlaska iz Egipta.
U trećemu prizoru zamisli se, kao i jučer, za stolom s Isusom i njegovim učenicima. Kakve osjećaje u tebi budi Juda kada postavlja pitanje: „Da nisam ja, učitelju?“
Ako primjećuješ negativne osjećaje prema Judi, sjeti se cijene koja je kod tebe istaknuta za izdaju Isusa. Suosjećaš li sada s njime?

Još malo

Juda predaje, zapravo prodaje Isusa za trideset srebrnika.
Razmišljam kako ja procjenjujem Boga. Koliko je moga vremena on vrijedan? Koliko moje snage? Koliko mojih sredstava? I vidim kako se i u meni skriva mali Juda.
Isus kaže da će ga izdati onaj koji s njime umoči ruku u zdjelu. Na početku pashalne večere Židovi umaču povrće u slanu vodu i potom ga jedu. Slana voda označava suze koje su Hebreji lili u egipatskomu ropstvu. Obred pashalne večere vodit će dalje prema spomenu oslobođenja iz Egipta. Juda umakanjem ima udjela u suzama, u trpljenju, no on ne će sudjelovati u slavlju oslobođenja. Svojim grijesima, svojim odbijanjem Božje volje i ja imam udjela u Gospodinovu trpljenju, u njegovim suzama. Da se ne bih sasvim poistovjetio s Judom, moram ostati i dalje uz Gospodina, moram izdržati do oslobođenja.
Razmisli malo kako ti možeš izdržati i kako će se kod tebe dogoditi oslobođenje. Iznenadi Gospodina ustrajnošću.

Molitva

Dobri Gospodine, pitam samoga sebe: “Da nisam ja? Da nisam ja onaj koji te izdaje?”Pomozi mi da ti i danas i uvijek ostanem vjeran, da te nikad ne napustim i da te nikad ne prodam, tebe koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja