Budi dio naše mreže

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva donosi važne riječi koje mogu poslužiti kao ispit savjesti supružnicima, ali i svima onima koji se pripremaju za brak.

/ im

Kako bi brak trajao zauvijek, treba ga dan za danom graditi na ovih sedam riječi.

Oprost: Muž i žena su dva nesavršena bića koja često jedno drugo vrijeđaju grubim i sebičnim riječima, gestama i djelima. Svaki put kada se međusobno uvrijede trebaju imati poniznosti da jedno drugome iskreno kažu: “Oprosti mi” i “Već sam ti oprostio/la”. Brak je škola ljubavi. Tko ne zna tražiti oprost i tko ne želi praštati, ne zna ljubiti.

Nježnost: Tko ljubi, nije agresivan, nasilan i prepotentan. Obilježje ljubavi je nježnost. Jedan nježni dodir, poljubac i zagrljaj govore i znače mnogo više od seksualnog čina koji se upražnjava bez nježnosti. Nježnost je ganutost u prisustvu drugog.

Hvala: Tko ljubi, zna reći hvala. Ljubav nije dar koji se podrazumijeva. Zahvalnost za ono što se prima je božanska.

Vjernost: Ne samo u trenucima radosti i blagostanja, već i u trenucima kušnje, bolesti i nerazumijevanja. Vjernost ne samo u djelima, već i u mislima, pogledima i riječima. Bračni drug koji se hrani pornografijom je preljubnik. Preljub je teška uvreda dostojanstvu sakramenta braka.

Plodnost: Supružnici koji se zatvaraju daru djece čine teški grijeh protiv Boga Oca i Stvoritelja. Tražena i željena neplodnost čini brak slabim u uzajamnoj ljubavi. Pobačaj je uzrok tolikim razvodima.

Čast: Ogovarati svog supružnika s prijateljima ili rodbinom znači činiti da izgleda loše i učiniti ga/ju predmetom suda i osude. Iako joj je muž imao mnogo poroka, sveta Monika, Augustinova majka, nikad ga nije ogovarala; niti s najboljim prijateljicama.

Molitva: Bez molitve nema oprosta, nježnosti, vjernosti, plodnosti, zahvalnosti, ni časti. Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće, rekao bih.
Ljubav dolazi odozgor. I treba je tražiti od Boga koji je beskrajna ljubav. Amen. Aleluja.

o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja