Budi dio naše mreže

Na ulazu u Svetište bl. Gracije iz Mula, s desne strane nalazi se slika sv. Leopolda. Iako velikih dimenzija, nema neku umjetničku vrijednost jer je reprodukcija dobro uspjelog svečeva portreta. Ipak, skriva jednu posebnu vrijednost i priču koja nije svima poznata.

/ ts

Sv. Leopold Bogdan Mandić bez sumnje je bio štovatelj blaženog Gracije, donosi na svojim stranicama Svetište bl. Gracija iz Mula, a prenosi Biram dobro.

Tomu u prilog govori i što je u skromnoj ostavštini sv. Leopolda i životopis bl. Gracije, a manje je poznato da su i jedan i drugi svetac dijelili isti životni prostor, doduše u različitim stoljećima:bl. Gracija je polovicu svog redovničkog života proveo na Monteortoneu u neposrednoj blizini Padove u kojoj je i sam izvršio čudesno pomirenje zavađenih stanovnika. Sv. Leopold je najveći dio svog života proveo u ovom glasovitom gradu predajući se apostolatu pomirenja ljudi s Bogom po sakramentu pokore.

Na ulazu u Svetište bl. Gracije iz Mula, s desne strane nalazi se slika sv. Leopolda. Iako velikih dimenzija, nema neku umjetničku vrijednost jer je reprodukcija dobro uspjelog svečeva portreta. Ipak, skriva jednu posebnu vrijednost i priču koja nije svima poznata.

Čudotvorna slika sv. Leopolda Bogdana Mandića / Foto: Facebook “Svetište bl. Gracije iz Mula”

Kada je na Uskrs 15. travnja 1979. Boku Kotorsku zadesio razorni potres i ostavio dobar dio primorja u ruševinama, ova se slika nalazila u obiteljskom stanu u Kotoru. Stan je imao dva kata, vezana stubištem, a na gornjem su katu bile spavaće sobe. U kutu sobe na gornjem katu se nalazio krevetić s petomjesečnom djevojčicom, rođenom na bl. Gospe od Zdravlja, u čijem je svetištu na Monteortoneu naš bl. Gracija služio 15 godina, a pred čiji je kipom u obližnjoj crkvi sv. Križa, sv. Leopold svakodnevno vodio bolesnike da bi pred njom za njih molio. U trenutku potresa, strop se kuće obrušio i zacijelo bi ubio djevojčicu da mu se nije ispriječila ova slika sv. Leopolda koja je pala na krevetić i zaštitila bebu. Kada su ukućani došli k sebi od trešnje, potrčali su na razrušeni kat i već pomislili da je dijete mrtvo pod ruševinama. Polako su počeli čistiti dijelove stropa, a dijete nije još uvijek davalo znakove života. Kada su napokon došli do krevetića, otkrili su da je na njemu slika sv. Leopolda pod kojom je djevojčica nesmetano spavala. Zahvalni za ono što su doživjeli kao čudo, roditelji su sliku poklonili Svetištu bl. Gracija iz Mula.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja