Budi dio naše mreže

Čije ti svjetlo osvjetljava put do života? Ponedjeljak petog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autorica teksta razmatranja petog tjedna e-Duhovnih vježbi je s. Nela Veronika Gašpar.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Započinjemo peti tjedan ovih naših e-duhovnih vježba. Započinjemo ga s osmim poglavljem Ivanova evanđelja. Isus je u Jeruzalemu, i to uglavnom u hramskoj četvrti, religioznomu središtu židovstva. Govori o sebi. Svoj govor započinje riječima „Ja jesam“, a onda dodaje jednu sliku iz života. Kod Ivana postoji sedam takvih slika. Nije slučajno da ih je upravo sedam: Ja sam kruh života – svjetlo svijeta – vrata – dobri pastir – uskrsnuće i život – put, istina i život – pravi trs. Danas ti Isus kaže: „Ja sam svjetlo“. Pokušaj se danas osobito posvetiti razmatranju Isusa kao tvojega ‘svjetla života’.

Priprema

Sam si s Isusom, ali i u toj samoći istovremeno pripadaš i tomu mjestu gdje živiš i ljudima s kojima dijeliš život. Prije negoli čuješ Isusov govor upućen tebi, zamoli: „Dođi Duše Sveti! Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju, u nemoćima tjelesnim potkrjepljuj nas bez prestanka!“

Čitanje: Iv 8,12-20

U ono vrijeme progovori Isus farizejima: »Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, ne će hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.«
Farizeji mu nato rekoše: »Ti svjedočiš sam za sebe: svjedočanstvo tvoje nije istinito!«
Odgovori im Isus: »Ako ja i svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo je moje istinito jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate ni odakle dolazim ni kamo idem. Vi sudite po tijelu; ja ne sudim nikoga; no ako i sudim, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego — ja i onaj koji me posla, Otac. Ta i u vašem Zakonu piše da je svjedočanstvo dvojice istinito. Ja svjedočim za sebe, a svjedoči za mene i onaj koji me posla, Otac.«
Nato ga upitaju: »Gdje je tvoj Otac?« Odgovori Isus: »Niti mene poznajete niti Oca mojega. Kad biste poznavali mene, i Oca biste moga poznavali.« Te riječi rekao je Isus u riznici dok je naučavao u Hramu. I nitko ga ne uhvati jer još ne bijaše došao njegov čas.

Razmatranje

Pokušajte zamisliti Hram u Jeruzalemu. Tko, kada i zašto posjećuje Hram? Što čovjeku znači hram? Gdje je tvoj hram i što ti on znači?
Isus govori u Hramu i farizeji imaju priliku čuti govor samoga Boga. Prepoznaju li ga i prihvaćaju li njegove riječi? Čiji govor ti slušaš i čijim riječima vjeruješ?
Isus farizejima ne djeluje vjerodostojno. Zašto?

Još malo

Isus je u Hramu u Jeruzalemu i za sebe kaže da je svjetlo svijeta. Farizejima koji su ga slušali te riječi djeluju izazovno jer su rečene ustima jednoga čovjeka. Svjetlo je čovjekov simbol sretna, smislom rasvijetljena život, kao što je tama simbol zla i smrtnosti. Kao svjetlo (ili svjetiljka) svijeta mogu u židovstvu biti označeni Tora, to jest Božji zakon ili Riječ Božja, ali također Izrael, Jeruzalem, Hram, te Sluga Božji, za kojega se u Staromu zavjetu kaže da je ‘svjetlo pogana’ (ili ‘naroda’).
Sada Isus to pravo uzima sebi, i to u isključivomu i sveobuhvatnomu smislu. Nema drugomu svjetla osim njega. Da bi se dobilo to svjetlo, treba ići za njim, a to znači da ga treba nasljedovati, da treba od njega učiti kako živjeti.
Svjetlo svijeta o kojemu Isus govori nije stvar, nego osoba, sam Isus. Budući da je svjetlo svijeta osoba, čovjek je u stanju primiti ‘svjetlo života’ samo u osobnomu povezivanju uz ovu osobu, to jest uz Isusa.
Gdje ti tražiš život? Tko ti i čije svjetlo osvjetljava put do života?

Molitva

Gospodine, tvoja riječ svjetlo je mojoj stazi i svjetiljka mojim nogama. Hvala ti za to svjetlo života koje mi pokazuje put kojim trebam ići, dobro koje trebam činiti i ljude koji si povjerio meni. Gospodini, idi preda mnom uvijek i svuda svojim nebeskim svjetlom i svojom pomoću prati moja djela da uzmognem biti graditelj tvojega kraljevstva među ljudima koje susrećem. Po Kristu Gospodinu našemu.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja