Budi dio naše mreže

Najvažniji dio pobožnosti sv. Josipu je nasljedovanje njegova primjera.

/ mp

Podsjetimo, Sveta Stolica objavila je nedavno apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“ (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom opće Crkve. Tim povodom od danas do 8. prosinca 2021. održat će se posebna Godina svetog Josipa uz koju su vezani posebni oprosti.

Iako su molitve i pobožnosti važne za čašćenje svetog Josipa, ono što je važnije je oponašati život i primjer Isusova udomitelja, donosi Aleteia.

U knjizi “Pobožnost svetom Josipu” iz 19. stoljeća autor jasno objašnjava ovaj koncept.

“Najizvrsnija predanost našim svetim zaštitnicima sastoji se u oponašanju njihovih vrlina. Nastojte svaki dan vježbati neke od onih vrlina koje su blistale u svetom Josipu, na primjer, podređivanje svetoj volji Božjoj.”

Knjiga također iznosi korisnu praksu koja vas može potaknuti na nasljedovanje svetog Josipa.

Vlč. Louis Lalemant, odabravši sv. Josipa za uzor unutarnjeg života, vježbao je svaki dan u njegovu čast sljedeće vježbe: dvije ujutro i dvije navečer.

  • Osluškivanje Duha Svetog

Prvo je usmjerio svoj um prema srcu svetog Josipa i razmislio koliko je bio poslušan prema nadahnućima Duha Svetoga. Zatim je, ispitujući vlastito srce, ponizio sebe zbog vremena otpora i potaknuo se da vjernije slijedi nadahnuća milosti.

  • Jedinstvo molitve i rada

Drugo je bilo razmotriti s kojim je savršenstvom sveti Josip ujedinio unutarnji život sa svojim zanimanjem. Zatim je, razmišljajući o vlastitom životu, ispitao ima li nekih nedostataka koje treba ispraviti. Vlč. Lalemant postigao je ovom svetom praksom veliko sjedinjenje s Bogom i znao je kako to sačuvati usred poslova koja su se činila najuobičajenija.

  • Odanost Majci Božjoj

Treće je bilo duhovno se ujediniti sa svetim Josipom kao supružnikom Majke Božje te je uzevši u obzir zadivljujuće poglede koja je svetac imao na Marijino djevičanstvo i majčinstvo, zavolio ovog svetog patrijarha koji je nosio veliku ljubav za svoju svetu bračnu družicu.

  • Ljubiti Dijete Isusa

Četvrto je trebalo predstavljati sebi duboko obožavanje i očinske privrženosti koje je sveti Josip pružao Djetetu Isusu: tražio je da mu se dozvoli da mu se pridruži u obožavanju, ljubavi i služenju ovom božanskom dojenčetu s najnježnijom naklonošću i najdubljim štovanjem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja