Budi dio naše mreže

Brak je avantura, poput odlaska u rat

Washington Post izvijestio je o istraživaču sa državnog sveučilišta Florida koji je proveo dva desetljeća proučavajući učinak molitvene molitve u odnosima. Riječ je o Franku Finchamu koji je želio znati ima li svakodnevna molitva usmjerena na blagoslov svojeg supružnika objektivne i mjerljive učinke.

/ dz

“Brak je avantura, poput odlaska u rat.” rekao je G.K. Chesterton. Kad smo suprug i ja bili mladenci, mislila sam da je Chestertonov citat smiješan, prenosi Aleteia. Htjela sam ga uokviriti i staviti na zid. Bio je to tako smiješan citat!  Tijekom godina shvatila sam da je ponekad ovaj citat smiješan i istinit, a ponekad jednostavno istinit. No, s vremena na vrijeme shvatila sam da je to uistinu tako.

Washington Post izvijestio je o istraživaču sa državnog sveučilišta Florida koji je proveo dva desetljeća proučavajući učinak molitvene molitve u odnosima. Riječ je o Franku Finchamu koji je želio znati ima li svakodnevna molitva usmjerena na blagoslov svojeg supružnika objektivne i mjerljive učinke. Proučavao je razne parove, od mladih, nevjenčanih, uglavnom bijelih studenata u ekskluzivnim vezama do starijih afroameričkih parova koji su u braku dugi niz godina, a odgovor koji je pronašao je da – ova vrsta molitve ima velik utjecaj na odnosima. Kako bi bili sigurni da će njihovi nalazi biti točni, istraživači su pažljivo osmislili eksperimente nasumičnim rasporedom svojih sudionika u skupine za liječenje i kontrolu. Stoga bi se razlike između dviju skupina mogle pripisati učincima molitve usmjerene na partnera, a ne drugim čimbenicima. Kontrolne skupine bavile su se drugim aktivnostima koje bi teoretski mogle poboljšati odnose, poput samofokusirane molitve, knjiga o samopomoći, programa obogaćivanja braka i pozitivnih socijalnih interakcija s partnerom. U usporedbi s ovim kontrolnim skupinama,

oni koji su molili za svoje partnere neprestano su vidjeli najveći pozitivan utjecaj na njihov odnos.

Brak je nekako poput odlaska u rat. Bez obzira na to koliko su kompatibilni, pripremljeni i privilegirani, parovi će se suočavati s životnim borbama. To je zato što je život sam po sebi borba, a u braku međusobno snosite teret kao i vlastiti. Dodajte djecu u mješavinu i te će se borbe eksponencijalno umnožavati.

Fincham se potrudio izbjeći uobičajenu zamku u istraživanjima društvenih znanosti, pristranost autsugestije. Svatko s dovoljno snažnim sustavom vjerovanja da se svakodnevno moli, vjerojatno neće izvijestiti da molitva ne djeluje, pa je uključio nezavisne promatrače koji su nadzirali ponašanje sudionika prije i nakon testiranja kako bi to kontrolirali. Njihova su zapažanja potvrdila rezultate studije – parovi u molitvenim skupinama imali su bolje ishode, s pozitivnim blagodatima koje su iskusili i primijetili i kod osobe koja se moli i kod osobe za koju se moli. Te su prednosti uključivale stvari poput jačeg zalaganja za bolje tjelesno zdravlje, ali jedna mi je posebno zapela za oko. Molitva usmjerena na partnere navela je parove da izvijeste o većem zadovoljstvu žrtvama podnesenim jedni drugima, za razliku od kontrolnih skupina koje su izvijestile o višim razinama nezadovoljstva prema svom partneru.

Prava opasnost u braku je kad prestanete ratovati zajedno i počnete se međusobno boriti. Kad sam brak postane rat, to više nije avantura.

Finchamove kontrolne skupine usredotočile su se na sebe, a ne na supružnika. Nije ni čudo što nisu doživjeli koristi – kad se usredotočite na ono što dajete, radite i žrtvujete u braku, umjesto na to zašto i zbog koga to radite, ogorčenje može biti prisutno. Zbog toga molitva ima mjerljiv utjecaj na brakove. Podsjetnik je supružniku i sebi da ste u tome zajedno i da ćete raditi u korist jedno drugoga – čak i kad vas nešto osobno košta. Pogotovo kad vas osobno nešto košta. Na kraju, to je ono što brak i jest.

Ključne riječi:
bračni odnosi brak molitva u braku

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja