Budi dio naše mreže

Bog vječni - Šesti dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Pronađi mjesto gdje ćeš u miru moći moliti. Umiri svoje tijelo i svoje osjećaje. Uskladi svoje disanje s otkucajima svoga srca. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Bože živi i vječni, u tvojoj blizini moja duša nalazi svoj mir. Tvoja riječ mi je snaga za život. Ona je svjetlo mojim koracima. Blagoslovi ovaj trenutak u kojem se želim napojiti tvojom milošću.

Čitanje

Iz knjige proroka Jeremije

(Jer 10,1-10)

Slušajte riječ koju vam govori Jahve, dome Izraelov. Ovako govori Jahve: »Ne privikavajte se putu bezbožnom i ne dršćite pred znacima nebeskim, jer pred njima dršću samo bezbošci. Jer su strašila tih naroda puka ništavnost, samo drvo posječeno u šumi, djelo ruku tesarovih, ukrašeno srebrom i zlatom, pričvršćeno čavlima i čekićima da se ne klima. Nalik su na ptičja strašila u vrtu: ne znaju govoriti. Treba ih nositi, jer ne umiju hodati. Njih se ne bojte, jer ne mogu zla činiti, ali ni dobra učiniti ne mogu.«

Nitko nije kao ti, Jahve, ti si velik i silno je ime tvoje. Tko da se tebe ne boji, kralju naroda? Zaista, tebi to pripada, jer među svim mudracima naroda i u svim njihovim kraljevstvima tebi nema ravna! Čime vatru lože, to ih zaluđuje! Zakon im isprazan – obično drvo, tankolisto srebro dovezeno iz Taršiša, zlato iz Ofira, rad kipara i rukotvorina zlatara, sve djela umješna, ogrnuta ljubičastim i crvenim grimizom.

A Jahve je pravi Bog. Živi je on Bog i Kralj vječni. Od njegova gnjeva zemlja se trese. Narodi ne mogu podnijeti jarosti njegove.

Razmatranje

Što se događa kada prestanem vjerovati Bogu vječnomu? Ja tražim božanstva, idole. I ne samo da ih tražim, nego ih ja sam činim. Ta božanstva i idoli mogu biti osobe, a mogu biti i predmeti. Nažalost, i među kršćanima može se pronaći one koji na ulaz u svoju kuću stave konjsku potkovu ili oko svoga vrata nose neke amajlije ili neke poganske zapise na papirićima za koje vjeruju da će im donijeti sreću ili će ih sačuvati od nesreće. I geste kao što su kucanje u drvo ili pljuvanje ako nam crna mačka prijeđe preko puta na tom su tragu idolatrije i praznovjerja. Valja se toga čuvati. Sve to udaljuje nas od Boga živoga i Kralja vječnoga.

Kada povjerujem da mi neki predmet donosi sreću ili da mi neka životinja ili neki broj donose nesreću, kada povjerujem da mojim životom upravljaju zvijezde, tada sam upao u idolatriju. Prestao sam vjerovati u snagu Boga, a povjerovao sam idolima i mrtvim božanstvima. Sve to čini da prekidam svoj savez s Bogom i postupno me vodi u propast. Zato Bog po proroku Jeremiji kaže: „Njih se ne bojte, jer ne mogu zla činiti, ali ni dobra učiniti ne mogu“ (Jer 10,5b). Valja nam bdjeti nad svojim duhovnim životom i duhovnim zdravljem.

Idolopoklonstvo je i onda kada moć nad sobom damo drugim osobama, kada ovisimo o njihovim mišljenjima i stavovima, o njihovim odlukama i potezima. Idolopoklonstvo je kada mi neki čovjek postane guru. Sve što me vodi u ropstvo navezanosti nije blagoslovljeno od Boga. Naša je dužnost pokoravati se samo Bogu i svojoj ispravno odgojenoj savjesti, bojati se Boga i suda vlastite savjesti. Druge osobe ne smiju u mome životu zauzeti mjesto koje pripada Bogu vječnomu.

Molitva

Bože vječni, u svojoj čudesnoj providnosti ti si me stvorio. Ti si me poznavao prije nego bijah satkan u utrobi svoje majke. Hvala ti za tu ljubav koja me je pozvala u postojanje. To je moj identitet. Oprosti mi što te tako često zaboravim. Oprosti mi što tako često mislim na zemlju i tijelo, što me zemaljske brige smetu na mom putu u vječnost. 

Oče naš…

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja