Budi dio naše mreže

Bog svesilni (El Šadaj) - Drugi dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Pronađi mjesto i vrijeme za molitvu. Smiri se. Odloži sve druge obveze. Neka ovo bude vrijeme samo za tebe i Gospodina. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Bože, ako si ti Bog, odnosno Gospodar i Gospodin vremena i vjekova, to onda znači da si ti svesilan i svemoguć. Takav si u svijetu i u životu svakog čovjeka. Danas želim razmatrati silu tvoje moći. Želim te takvog tražiti i prepoznati u povijesti, ali ne samo u povijesti nego i u sadašnjosti.

Čitanje (Post 17,1-9)

„Živa je Riječ Božja i djelotvorna“ – kaže ti Poslanica Hebrejima. Živa je tebi. Želi biti djelotvorna u tvome životu. Pristupi sada čitanju Božje riječi sa željom da osjetiš njezinu životvornost i djelotvornost u sebi. Čitaj je više puta i bez žurbe. Dopusti joj da te zahvati.

Kad je Abramu bilo devedeset i devet godina, ukaza mu se Jahve pa mu reče: »Ja sam El Šadaj – Bog svesilni. Mojim hodi putem i neporočan budi. A savez svoj ja sklapam s tobom i silno ću te razmnožiti.« Abram pade ničice dok mu Bog govoraše dalje: »A ovo je savez moj s tobom: postat ćeš ocem mnogim narodima; i nećeš se više zvati Abram – već Abraham će ti ime biti, jer naroda mnogih ocem ja te postavljam. Silno ću te rodnim učiniti; narode ću iz tebe izvesti; i kraljevi će od tebe izaći. Savez svoj sklapam između sebe i tebe i tvoga potomstva poslije tebe – savez svoj za vjekove: ja ću biti Bogom tvojim i tvoga potomstva poslije tebe. Tebi i tvome potomstvu poslije tebe dajem zemlju u kojoj boraviš kao pridošlica – svu zemlju kanaansku – u vjekovni posjed; a ja ću biti njihov Bog.«

Još reče Bog Abrahamu: »A ti savez čuvaj moj – ti i tvoje potomstvo poslije tebe u sve vijeke.

Razmatranje

El Šadaj – tako se zove tvoj Bog. On se tako objavio Abrahamu, praocu tvoje vjere. Pitaš se kako je to moralo biti? Je li Abraham Božji glas čuo svojim ušima ili tek unutar svoga srca? Je li vidio neku sjenu? Je li Abraham bio iznenađen? Kako je mogao razumjeti taj novi Božji prodor u svoj život? „Ja sam El Šadaj – Bog svesilni“ – veli mu Bog.

U čemu je Abraham otkrio Božju svesilnost? Ne znam što je Abraham mislio i osjećao, ali vjerujem da je u činu promjene svoga imena otkrio dobar dio Božje svesilnosti. Ime je identitet. Ime je život. Povijest. Sve. U devedeset i devetoj godini, kada je već starac, kada se ne očekuje velikih promjena u vlastitom životu, Abraham je iskusio da je Bog moćan posve preusmjeriti tijek njegova života. Dao mu je novo ime. Dao mu je nov identitet. Sve što je bilo u tom činu promjene imena sada je dobilo posve novu dimenziju. Sve što je do sada znao i o sebi i o životu i o Bogu, sada odjednom kao da prestaje i kao da nastaje nešto što slutio nije. To je svesilnost Abrahamova Boga! To je svesilnost Boga u kojeg i ti vjeruješ, koji te zaveo i čije lice želiš vidjeti. On je moćan mijenjati tvoj život iz korijena. On je moćan dati ti novo ime.

Koje ime ti Bog želi dati? Gdje želi promijeniti tvoj život? Možda su drugi na tvoj život prilijepili etikete s kojima si se poistovjetio? Možda si i ti sam sebi dao ime koje zapravo nije tvoje pravo ime? Ako kao Abraham dopustiš Bogu da ti govori, ako uđeš u šutnju, čut ćeš ime koje ti on želi dati.

Molitva

Bože svesilni, dopuštam ti da budeš moćan u mome životu. Očituj na meni svoju snagu i silu. Preobrazi me i iznenadi me tom preobrazbom. Daj mi novo ime. Uvedi me u novost postojanja.

Oče naš…

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja