Budi dio naše mreže

BLAŽENI LOLO Stota obljetnica rođenja jedinog novinara laika blaženika

„Unatoč bolesti koja ga je osudila na život u invalidskim kolicima, on nije prestao voljeti svoje zanimanje. U 'Novinarskom dekalogu' savjetuje novinarima neka plaćaju novčićem iskrenosti i mijese kruh čiste informacije dodajući malo soli stila i kvasac vječnosti", rekao je papa Franjo o bl. Manuelu Lozanu Garridu. Za Garrida novinarstvo je zanimanje koje je moralo biti plemenito i pošteno te davati nadu onima kojima se vijesti prenose - nadu u istinu i život.

/ at

Prošlo je 100 godina od rođenja Manuela Lozana Garrida, poznatijeg kao blaženi Lolo za kojega se naviješta da će biti zaštitnik novinara, piše Rome Reports. Lolo je bio neumoran autor i novinar koji je većinu svoga profesionalnog života proveo u invalidskim kolicima, a zadnjih deset godina bio je i slijep.

Stalna bol nije uspjela ugasiti njegovu znatiželju i ljubav prema pisanoj riječi.

Bl. Manuel Lozano Garrido / Foto: Sveci.net

Život mu od ranih početaka nije bio lagodan. Rodio se u gradu Linares u Španjolskoj 9. kolovoza 1920. Otac mu je umro te se majka morala sama brinuti za sedmero djece, a kada je Lolo imao 15 godina i ona je umrla. Snagu je Lolo pronašai u vjeri i u Euharistiji. Od rane dobi bio je dio pokreta Katolička akcija te je bio pun inicijative i energije. Međutim, kad je imao samo 22 godine otkrivena mu je degenerativna bolest. Stalna bol koju je osjećao ipak nije uspjela ugasiti njegovu znatiželju i ljubav prema pisanoj riječi. Oni koji su ga poznavali govore kako se nikada nije žalio, a vrata njegova doma uvijek su bila otvorena svima. Kada više nije mogao pisati jednom rukom, Lolo je počeo upotrebljavati drugu. Kada mu je olovka počela ispadati, pričvrstio ju je za zapešće.

Kada je ostao paraliziran, s balkona svoje kuće koji je bio nasuprot njegove župne crkve Sv. Marije iz Linaresa, gdje je kršten i gdje danas počivaju njegovi zemni ostaci, u pauzi spisateljskog posla rekao bi: „Sada licem u lice sa svetohraništem, pisat ću jedan člančić.“, piše portal Sveci.net.

Papa Franjo se, tijekom susreta s članovima Katoličke unije talijanskog tiska 2019., prisjetio blaženika i njegovih savjeta novinarima. „Unatoč bolesti koja ga je osudila na život u invalidskim kolicima, on nije prestao voljeti svoje zanimanje. U ‘Novinarskom dekalogu’ savjetuje novinarima neka plaćaju novčićem iskrenosti i mijese kruh čiste informacije dodajući malo soli stila i kvasac vječnosti (…) Zaista može biti primjer svima”, naveo je Papa 23. rujna 2019.

Njegova pisaća mašina bila je sredstvo naviještanja istine.

Za Garrida novinarstvo je zanimanje koje je moralo biti plemenito i pošteno te davati nadu onima kojima se vijesti prenose – nadu u istinu i život. Radio je radosno svaki dan svoga života dok nije podlegao bolesti 3. studenog 1971. Iza sebe je ostavio knjige, eseje i članke o raznim temama, a osim toga osnivač je skupina koje mole za novinare. Postupak za njegovu beatifikaciju pokrenut je 1994., a blaženim je proglašen u svečanosti u svome rodnom gradu Linaresu 2010. godine.

U predstavljanju medijima ovog blaženika nadbiskup Claudio Maria Celli, predsjednik Papinskog vijeća za socijalne komunikacije rekao je da je Lolo primjer ljudskosti, aktivan u službi milosrđa kao krštenik, za divljenje kao pisac i novinar te kako je njegova pisaća mašina bila sredstvo naviještanja istine, istine koja je izvirala na izvoru intenzivne molitve i puna ljubavi. „Uvijek je povezivao vijest s Radosnom riječi evanđelja. Uvijek je vidio Isusa kao paradigmu za komunikaciju“, naveo je nadbiskup Celli.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja