Budi dio naše mreže

Svake godine 14. veljače Rimski martirologij obilježava godišnjicu mučeništva sv. Valentina koji se smatra zaštitnikom zaljubljenih i bračnih parova. Igrom slučaja, 14. veljače ove je godine ujedno i Čista srijeda, dan koji označava početak korizme. Kako katolički parovi i supružnici mogu slaviti oboje na isti dan?

/ mk

Vrlo malo se zna o životu svetog Valentina, ali predaja govori da je riskirao svoj život kako bi vjenčao parove na kršćanski način u vrijeme progona kršćana. Umro je oko 269. godine.

Današnje je Valentinovo vrijeme kada parovi iskazuju svoju ljubav gestama i darovima.

Pepelnica je, pak, dan posta i nemrsa za katolike, koji označava početak 40 dana u kojima Crkva poziva vjernike na obraćenje i istinsku pripravu za življenje otajstava Kristove muke, smrti i uskrsnuća u Velikom tjednu.

Za brata Édgara Henríqueza, čileanskog bogoslova Kristovih legionara, katolici mogu promatrati dane koji se podudaraju u svjetlu otajstva utjelovljenja Gospodina, koji nam se “povjerio” preuzimajući ljudsku narav i pateći za grijeh čovjeka, na isti način na koji bračni par postaje jedno tijelo i međusobno “prihvaća svoje slabosti, svoje nedostatke i svoj grijeh iz ljubavi”.

Henríquez je rekao da je “predanost para koji je zaručen ili je u ozbiljnoj vezi i bračnog para predanost ljubavi, kao što je i Bog preuzeo obvezu s nama.”

S takvim pogledom na Valentinovo i Pepelnicu, čileanski bogoslov ponudio je katoličkim bračnim parovima i onima u ozbiljnoj vezi pet savjeta kako što bolje proslaviti 14. veljače:

1. Važnost riječi

Za Henríqueza, jedna od najboljih stvari koje katolički par može učiniti jedno za drugo jest iskazivanje privrženosti riječima. Ne samo jednom godišnje, nego svaki dan. Isus Krist, koji je Utjelovljena Riječ Božja, prisutan je i u katoličkim brakovima.

“Zajednička molitva najmanje je što možemo učiniti s osobom kojoj smo posvećeni”, rekao je, ističući da je ovaj 14. veljače posebna prilika “da ponudite dan molitve za svog partnera, za vašu zajedničku budućnost i za sve što gradite.”

“Par koji moli zajedno, ostaje zajedno”, dodao je.

2. Obratite pozornost na detalje

“Isus je vrlo detaljan. Razmišlja o svemu jer zna da detalji čine razliku”, istaknuo je čileanski sjemeništarac. Kako se ne bi prekinulo s pokorničkim duhom Pepelnice, darovi mogu biti jednostavni, ali iz srca; tako da mogu savršeno pokazati ljubav prema drugoj osobi: „pismo, pjesma ili neka sitnica.”

3. Provodite vrijeme zajedno

Henríquez je savjetovao da ozbiljni katolički parovi i bračni parovi “mogu ostaviti malo po strani logiku svijeta,” koja gura konzumerizam i materijalizam na Valentinovo, i “ući u Božju logiku, da jedni drugima ponude ono najvrjednije što imaju, a to je njihovo vlastito vrijeme.”

Istaknuo je da je to ono što je Isus Krist učinio sa svojim apostolima, a to Crkva traži i od nas u korizmi: provoditi više vremena s Isusom i približiti mu se, pratiti ga u muci, smrti i uskrsnuću. “Provoditi vrijeme jedno s drugim izraz je ljubavi”, rekao je Henríquez.

4. Projektirajte  budućnost

Baš kao što je Čista srijeda poziv da se pripremimo da provedemo 40 dana u obraćenju i pokori do svetog trodnevlja, tako i katolički par može iskoristiti ovaj dan da „obnovi uzajamno obećanje koje su dali jedno drugome, gledati prema onome što dolazi i što će zajedno graditi“, rekao je sjemeništarac.

5. Učinite nešto zajedno za druge

Naposljetku, Henríquez je primijetio da je “ljubav davanje” i da nema boljeg načina da započnete korizmu nego djelom milosrđa, osobito ako se ono čini u paru. To može biti zajednički odlazak na misu i davanje onima kojima je potebno, molitva krunice na neku nakanu, doniranje novca kojim su namjeravali kupiti dar ili osnovne potrepštine za potrebite obitelji.

“Ove stvari ostavljaju traga, posebno u razdoblju zaruka, i to je pravi duh korizme”, dodao je.

Henríquez je zaključio molbom da 14. veljače svećenici, kao i redovnici i redovnice, također na neki način svetkuju oba dana budući da su iz ljubavi predali svoje živote Gospodinu, donosi Catholic News Agency.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja