Budi dio naše mreže

"Upravo je sveti Mihael, u najmračnijem i najstrašnijem času bitke, kada su gomile počele sumnjati usred ove sveopće tišine, povikao: Tko je kao Bog?"

/ dz

“Da bismo saznali tko je sveti Mihael, trebamo početi priču od pada anđela. Bog je stvorio anđele prije stvaranja svijeta i dao im je priliku da dokažu svoju ljubav prema Njemu. Važno je zapamtiti da kada je Bog stvorio anđele, oni nisu bili u potpunosti u Njegovoj prisutnosti. Nisu ga vidjeli licem u lice, nego su ga na neki način bili svjesni. Razlog tome je što bi gledanje Boga licem u lice bilo toliko blaženo, a istina o njemu toliko neodoljiva, da bi to potpuno uklonilo bilo kakvu mogućnost izbora”, objavljeno je na Youtube kanalu Stopama Oca Pija.

Kada pogledamo živote svetaca, vidimo da su neki od njih tako mistično doživjeli Boga, da im, u želji da ga slijede, nikakva patnja nije bila prevelika. Također, ako pogledamo primjer apostola, nakon što su vidjeli i upoznali našeg Gospodina, bili su voljni primiti mučeništvo. Zbog toga, anđeli u početku nisu mogli vidjeti Boga licem u lice. Jednom prilikom, kako bi testirao njihovu ljubav, Bog je dao svim anđelima kušnju. Svi imamo kušnju, a to je život na ovoj zemlji, kako bismo imali priliku dokazati našu ljubav prema Bogu.

Ovaj nauk dolazi iz raznih izvora, ponajviše iz tradicije Crkve ili iz službe egzorcista koji razotkrivaju kako su neke stvari nepodnošljive za demone. Jedna od stvari koje oni ne mogu podnijeti je utjelovljenje Božje Riječi, trenutak kada je Isus postao čovjekom. Zatim, razapinjanje na križu, Isusova smrt. Zatim vrlo uzvišen položaj koji naša Gospa ima među stvorenjima kao Majka Božja. Sve te činjenice izluđuju demone, te se tijekom egzorcizama, netrpeljivost prema njima, vrlo jasno manifestira. Protiv takvih ideja bio je i Lucifer koji je bio anđeo pun slave i svjetla, te je pao zajedno s jednom trećinom anđela. Izvještaj o borbi koja se vodila na nebu između anđela, između dobra i zla, sažet je u knjizi Otkrivenja svetog Ivana evanđelista.

Sveti Mihael arkanđeo je nepobjediv i zbog toga je prikazan s oklopom na prsima iako ga zapravo nije nosio. Njegov oklop je bio duhovni oklop, neprobojan za zavođenja od strane zlih, a njegovo jedino oružje je mač istine.

U Knjizi Otkrivenja se navodi bitka u nebu u kojoj su se Mihael i njegovi anđeli borili protiv zmaja. Zmaj i njegovi anđeli nisu nadvladali i za njih više nije bilo mjesta u raju pa su izbačeni. Veliki zmaj, zmija, zvan demon i sotona, zavodnik cijelog svijeta, bio je protjeran, bačen na zemlju zajedno sa svojim anđelima. (Otkrivenje 12, 7 – 9). Jose Fortier, svećenik i egzorcist pojašnjava kako je, među anđelima vjernim Bogu, usred svih tih borbi, postojao jedan koji se isticao. Napominje kako ovaj anđeo nije bio superioran anđeo, što daje naslutiti kako očito postoje zborovi ili razine anđela, od kojih su superiorni na vrhu, s većom inteligencijom i ljepotom. Sveti Mihael nije bio sa samog vrha, ali je njegova ljubav prema Bogu bila superiornija i upravo je on bio onaj koji je održavao plamen vjernosti u najgorim trenucima bitke koja je bjesnila između anđela. U tom mraku, kada se činilo da će se polovica anđela pobuniti, on je istupio u vjeri i obasjao mnoge.

Upravo je sveti Mihael, u najmračnijem i najstrašnijem času bitke, kada su gomile počele sumnjati usred ove sveopće tišine, povikao: TKO JE KAO BOG? Tako je i dobio ime, jer na biblijskom hebrejskom Mikhael ili Mihael znači: Tko je kao Bog? Time je postao neumorni, nepobjedivi borac i zaštitnik i nastavlja se isticati kao ratnik. Svjetlo njegove neumoljive ljubavi obasjava mnoge i njegova neodoljiva ljubav preokrenula je mnoge koji su se borili protiv Boga. Čak i oni koji su se borili na strani Lucifera priznaju da nikakva strijela ne može probiti oklop Mihaelove nesalomljive vjere. Sveti Mihael arkanđeo je nepobjediv i zbog toga je prikazan s oklopom na prsima iako ga zapravo nije nosio. Njegov oklop je bio duhovni oklop, neprobojan za zavođenja od strane zlih, a njegovo jedino oružje je mač istine. Istine o Bogu.

Kako je sve ovo povezano s pobožnošću oca Pija prema svetom Mihaelu?

Njegova je pobožnost započela davne 1917. godine kada je otišao u svetište svetog Mihaela na planini Gargano, koja je blizu San Giovanni Rotonda. Postoji jedna linija od 7 samostana svetog Mihaela pod nazivom „Mač svetog Mihaela“, a koja se proteže ravnom linijom od Irske (gdje se Mihael ukazao svetom Patriku) do Svete Zemlje (gdje je samostan gore Karmel).

U Garganu je otac Pio razvio veliku pobožnost prema svetom Mihaelu pa osim što ima sliku ili kip svetog Mihaela na svom stolu, svetac kapucin je također preporučio pobožnost svetom Mihaelu svoj svojoj duhovnoj djeci. Dva su slučaja povezana s ovim. Prvi slučaj govori o gospođi Spinelli koja priča kako je početkom 1950.-ih njen brat Franjo otišao na put od Napulja do San Giovanni Rotonda kako bi vidio oca Pija i uspio se ispovjediti. Povjerio mu je i kako se želi pridružiti marincima, ali se brine da ga oni neće prihvatiti jer je srčani bolesnik. Otac Pio ga je prodorno pogledao i rekao IDI! I preporučio mu je da se moli svetom Mihaelu arkanđelu. Otac Pio mu je rekao kako je i tom anđelu ime Mihael, kao i njemu. Brat te gospođe je imao srednje ime Mihael i bio je iznimno začuđen kako je to otac Pio znao. I svima je to prepričavao. Gospođa Spinelli kaže kako se nakon toga njezin brat prijavio u vojsku i na dan njegovog liječničkog pregleda bilo je mnogo ljudi koji su polagali ispit. Kad su pozvali njenog brata, rekli su točno ono što mu je i otac Pio rekao: IDI! Izgledao je toliko zdravo da je primljen i bez medicinskog pregleda. U mornarici je imao prekrasnu karijeru radeći na polju kratkovalnih komunikacija, putovao je po cijelom svijetu i nikad ga nisu mučili problemi sa srcem. Gospođa Spinelli kaže kako je njen brat 2007. napunio 82 godine i rekao joj da dok god je živ ne može zaboraviti način na koji ga je otac Pio gledao prekrasnim prodornim očima koje su se činile kao da mogu proniknuti budućnost.

Drugi je izvještaj Cleonice Marcoldi koja je bila duhovna kći oca Pija. Ona svjedoči kako je jednog popodneva odlučila ostati u crkvi i izgubila je pojam o vremenu. Noć je bila mirna i spokojna pa je šetala sama gradom. Iznenada je došla do drveta hrasta i čula jak vjetar i lišće je šuštilo i snažno se treslo što ju je jako iznenadilo. Shvatila je kako postoji nešto tajanstveno i zastrašujuće u cijelom tom događaju i počela je misliti da je to sigurno đavao. Počela je zazivati svetog Mihaela da joj pomogne sve dok nije stigla kući. Kasnije, kada je vidjela oca Pija, rekla mu je za ovaj događaj, a on je potvrdio kako to ne samo da je bio jedan demon nego cijela legija demona i da mora zahvaliti svetom Mihaelu jer ih je natjerao u bijeg.

Dakle, ako je otac Pio savjetovao svojoj duhovnoj djeci da u opasnostima zazivaju pomoć svetog Mihaela, onda taj savjet svakako vrijedi i za nas danas.

Oče Pio, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja