Budi dio naše mreže

Na Međunarodni dan žena donosimo dvanaest izvanrednih žena Crkve kao uzor u životu.

/ mp

Danas je Međunarodni dan žena te podsjećamo kako postoji mnogo nadahnjujućih svetica kojima se treba obratiti, a koje utjelovljuju sve ono što je vrijedno vjere i ženskog genija.

Tijekom stoljeća ove su žene pokazale ogromnu snagu, odlučnost i uvjerenje, što je ostavilo nasljeđe za moderne žene – i muškarce također!

Donosimo odabir žena koje su često lomile ustaljene norme i pokazivale su silnu hrabrost dok su donosile svoje darove svijetu oko sebe, javlja Aleteia.

Sveta Ivana Orleanska

Teško je pomisliti kako bi današnja tinejdžerica svoju zemlju vodila u rat. Ipak, neuka i siromašna Ivana Orleanska nije pokazala hrabrost samo kad je navukla svoj oklop za borbu protiv Engleza u 15. stoljeću, već i kad je bila optužena da je heretik. Naime, tada se radije suočila s bolnom smrću spaljivanja na lomači, umjesto da je zanijekala vjeru i svoja uvjerenja.

Sveta Katarina Aragonska

Teško je zamisliti se oduprijeti se kraljevom zahtjevu za razvod, pogotovo kad vidite kako je taj kralj – u ovom slučaju Henry VIII. – imao moć odrubiti glave, ali pobožna španjolska kraljica odbila je ići protiv svoje vjere i razvesti se od supruga. Njezin otpor bio je toliko jak da je Henry na kraju odlučio raditi što je želio, ali mijenjajući tako zauvijek britansku monarhiju.

Sveta Faustina

Ljubav apostolata Božanskog milosrđa prema Kristu bila je toliko duboka da je ustrajala u prenošenju poruke Božanskog milosrđa unatoč suočavanju s preprekama i neprijateljstvom. Dokumentirajući svoje vizije Krista da ih svi mogu pročitati, otvorila je svoje srce. Takva ljubav i vjera zahtijevali su unutarnju snagu koju svi možemo nastojati nasljedovati.

Sveta Majka Terezija

Svi znaju za ovu popularnu sveticu koja je svoj život posvetila služenju najsiromašnijim siromašnima i poticanju drugih da slijede njezino vodstvo. Iako je svoj život posvetila Bogu i najranjivijima, i sama je proživljavala razdoblje sumnje i tame. Ipak je nastavila svoj rad s misionarima ljubavi i dala primjer koji i danas slijede tisuće drugih sestara.

Sveta Monika

Što biste trebali učiniti kad se vaše dijete loše ponaša? Pa, nasljedujte majku nekadašnjeg lošeg dječaka svetog Augustina, koja nikada nije odustala od svog sina. Pratila ga je i napokon svjedočila njegovu prelasku na kršćanstvo. Njezina duboka vjera i odanost zrcalila se na Augustinu, koji je postao jedan od najvažnijih crkvenih otaca.

Sveta Katarina Sijenska

Ova naučiteljica Crkve iz 14. stoljeća koristila je svoju karizmu i diplomaciju kako bi izgladila političke i vjerske nesuglasice u vrijeme kada se ženski glas rijetko čuo izvan kuće. Miroljubiva članica dominikanskog reda, koja je uvijek stavljala druge na prvo mjesto, umrla je u dobi od 33 godine od umora svih pokora koje je preuzela.

Sveta Kateri Tekakwith

Teško je ići protiv vjerovanja cijele vaše zajednice, ali ova prva indijanska svetica učinila je upravo to. Pri prelasku na katoličanstvo, Kateri, koja je bila preplavljena mrljama po cijelom licu, znala je da riskira da postane izopćenica. Ipak snaga njezine vjere pomogla joj je da prigrli Boga, toliko da se zavjetovala na vječno djevičanstvo da će postati Kristova zaručnica.

Sveta Elizabeta Ana Seton

Život ove američke svetice bio je zahvaćen tragedijom. Izgubila je supruga, svoju djecu, i suočila se s izopćenjem prilikom prelaska na katoličanstvo. Ipak nije se predala. Njezina ljubav prema Bogu motivirala ju je da služi drugima i osnovala je prvu katoličku školu za djevojke u SAD-u, kao i red sestara milosrdnica. Prva je rođena američka svetica koja je stvorila nasljeđe, a koje je utjecalo na milijune života.

Sveta Mala Terezija

U svijetu u kojem se možemo osjećati pomalo izgubljeno, mali cvijet može nam pomoći da uvidimo ljepotu u svim malim i skrivenim stvarima koje nas svakodnevno okružuju. Kao malo dijete, francuska redovnica karmelićanka samo je željela služiti Bogu. Luksuz života za nju nije imao nikakvog smisla i molila je oca da je pusti da se pridruži svojim sestrama kao časna sestra karmelićanka gdje je pronašla mnogo radosti u jednostavnom, ali teškom zadatku da na najmanji način voli Boga.

Sveta Ivana Molla

Kad je ovaj talijanska pedijatrica bila trudna s četvrtim djetetom, dijagnosticiran joj je rak zbog kojeg nije bila liječena te od kojeg je trebala umrijeti. Odmjeravajući svoje mogućnosti, odlučila je sačuvati život svog djeteta i riskirati žrtvovanje vlastitog života. Umrla je nedugo nakon rođenja djevojčice Ivane, koja je i sama postala liječnica.

Sveta Ruža Limska

Ova prekrasna svetica iz Perua uvijek je željela biti redovnica. Kako bi razuvjerila potencijalne prosce koje je privukao njezin prekrasni izgled, lice je pretvorila u žulj trljajući paprike po koži i ošišavši kosu. Kad se napokon pridružila Trećem redu svetog Dominika, život je provela u molitvi, postu i pokori, uključujući i nošenje bolne srebrne trnove krune.

Sveta Josipa Bakhita

Rođena u Sudanu, Josipa je bila zarobljena kao mlada djevojka i 12 godina je bila rob radeći u različitim obiteljima. Ponekad su je tretirali užasno. Jedan gospodar odveo ju je u Italiju, a kad je njezina zadnja gospodarica morala poslovno otputovati u Sudan, ostavila je Josipu kod sestara kanosinja u Veneciji. Tamo je pronašla Boga i odbila napustiti red kad se gospodarica vratila. Sudovi su presudili u njezinu korist, a ona je položila zavjete i živjela služeći drugima, uvijek s osmijehom i zahvalnošću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja