Budi dio naše mreže

Jeste li ikad izašli iz ispovjedaonice pitajući se: "Jesam li sve dobro napravio?"

/ mp

Nakon ispovijedi pitate li se: “Jesam li dobro postupio? Jesam li trebao biti konkretniji? Jesam li bila dovoljno iskren?”

Aleteia donosi što savjetuju američki svećenici kako što bolje razumjeti ispovijed:

  1. Vlč. Bryan Brooks: Ispitujući savjest suočavamo se sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed suočeni smo s Božjom ljubavlju, milosrđem i oproštenjem.
  2. Vlč. Sean Donovan: Nakon što ste rekli koliko je prošlo od vaše posljednje ispovijedi, ukratko recite svećeniku više o sebi. (Jeste li sami, hodate li s nekim, preudali se, ili ste redovnica?) Ako znamo vašu osobnu situaciju, pomaže nam da vas savjetujemo.
  3. Vlč. Gabriel Mosher: Grijesi su loš izbor, a ne neugodne emocije, zato priznajte svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.
  4. Vlč. Damian Ference: Počinjeni grijesi vrijeđaju Boga, ali priznati grijesi su Božja misao. Dakle, kada priznate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja, znajte da i vi zahvaljujte Bogu na njegovom velikom milosrđu.
  5. Vlč. Matthew Gosset: Česta ispovijed je poučna za vašeg svećenika i dobra za vašu dušu! Grijesi, posebno duboko ukorijenjeni ili uobičajeni grijesi, zahtijevaju strpljenje i ustrajnost. Nikad se nemojte predati, bez obzira koliko puta počinili isti grijeh… Ispovijed je sakrament iscjeljenja, i baš kao i tjelesne rane, i duhovnim ranama može trebati neko vrijeme da u potpunosti zarastu.
  6. O. James Martin: Ispovijed se ne odnosi toliko na to koliko ste loši, već na to koliko je dobar Bog.
  7. Vlč. Anthony Gerber: Svećenik je poput liječnika: kad odete liječniku, kažete mu što vas je boli i s manje ili više detalja kako bi znao kako vas najbolje izliječiti. I upamtite: vidio je mnogo pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, poslušajte njegov savjet i uskoro ćete ozdraviti!
  8. Vlč. Joshua Whitfield: Bog najbolje djeluje nakon jednostavnog i poniznog priznanja grijeha. Bogu nije potreban roman. Već ga je pročitao. Ponos i nepokajanje ponekad se kriju ispod mnogih riječi. Govoreći jednostavno i jasno, imenujući svoje grijehe: to je kao da smo svučeni za križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oproštenja.
  9. Vlč. Jeffrey Wickler: Samo dođi, bez obzira na sve. Božja ljubav je jača od naših grijeha.
  10. Vlč. Matthew Schneider: Za mnoge bi ljude najveći napredak u ispovijedi bio prelazak s promatranja na ispovijed kao obveznog, apstraktnog popisa grijeha na obnavljanje odnosa s Bogom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja