Budi dio naše mreže

Kršćanski je put, put bivanja Kristom, da mi budemo u njemu i on u nama. Cilj Euharistije je sjedinjenje s Kristom.

/ im

Imamo nebeskoga Oca koji vidi sve naše potrebe i u pravom nam trenutku daje sve što nam treba. Kruh naš svagdanji nije samo simbol ili puko zadovoljenje materijalnih potreba. To je istinska duhovna hrana, pravo Tijelo i prava Krv našega Spasitelj i Bogočovjeka. Euharistija je hrana koja nadilazi obrede i koja svoju snagu i biti ima u životu samoga Trojstva, prenosi Aleteia.

Evo nekoliko nevjerojatnih učinaka Euharistije:

1) Jedinstvo s Kristom

Primanje euharistijskog Isusa našu bit sjedinjuje s Kristovom biti. Sv. Ćiril Aleksandrijski pokazuje to slikom u kojoj se rastopljeni vosak miješa s drugim rastopljenim voskom. Kršćanski je put, put bivanja Kristom, da mi budemo u njemu i on u nama. Cilj Euharistije je sjedinjenje s Kristom.

2) Poništenje lakih grijeha

Euharistija uništava svaki laki grijeh. Uništava! Po grijehu se snaga naše ljubavi može ugušiti lakim grijehom. Ali kada primimo Euharistiju, sjedinjeni smo sa samom Ljubavi koja spaljuje svaki trag lakog grijeha, čisti nas i osposobljuje nas za novi početak.

3) Čuva od smrtnog grijeha

Kao što se moramo suzdržati od pričešćivanja svaki put kada smo u stanju smrtnog grijeha, isto tako trebamo se pričešćivati što je više moguće jer nas Euharistija čuva od smrtnoga grijeha. Kao da Euharistija ima snagu oprati našu dušu od lakih grijeha i pokriti nas plaštem koji nas štiti od težih i ozbiljnijih prijestupa.

4) Osoban odnos s Isusom

Mnogi kršćani govore o važnosti osobnog odnosa s Isusom, što je od presudne važnosti. No prije svega, po Euharistiji možemo imati prisan susret s osobom Isusa Krista. Jednom je Benedikt XVI. govorio o toj povezanosti:

– Današnja potreba da ponovno otkrijemo kako Isus Krist nije samo stvar osobnog uvjerenja ili apstraktna ideja, već da je stvarna osoba čije je sudioništvo u ljudskoj povijesti omogućilo obnovu života svakog muškarca i žene. Euharistija je dakle izvor i vrhunac života Crkve i njezinog poslanja te mora postati dio naše duhovnosti, dio života koji se živi u skladu s Duhom Svetim – kazao je.

5) Daje život

Prema Katekizmu Katoličke Crkve, Euharistija ‘čuva, povećava i obnavlja život milosti koji smo primili na krštenju (KKC 1392).’ Drugim riječima, pričešćivanje osnažuje život milosti koji već živimo. Zvuči puno bolje od običnog liječenja u toplicama!

6) Jedinstvo po Tijelu Kristovom

Budući da smo prisnije sjedinjeni s Kristom po Euharistiji, to smo u prisnijem jedinstvu sa svim osobama koje se pričešćuju. Drugim riječima, Euharistija je kao ljepilo koja nas drži sjedinjenim s Kristom i u jedinstvu sa svom braćom i sestrama u Crkvi.

7) Predaniji smo siromašnima

Sv. Ivan Zlatousti prekorava one koji napuste Euharistijski stol bez iskazivanja brige za Krista u siromašnima. „Okusili ste Krv Kristovu, a ne prepoznajete njegovu braću… Obeščašćujete ovaj stol kada držite da netko nije vrijedan da s njime dijelite ono što ste s toga stola primili… Bog vas je oslobodio od svih grijeha i pozvao vas je ovdje, a niste postali ništa milosrdnijima.“

8) Duhovna utjeha

Sveta pričest je predokus nebeske slave i radosti tako da već ovdje možemo doživjeti radost i istinsko jedinstvo s Bogom. Ako smo potišteni teškim životom, možemo doći na Euharistiju, na izvor naše radosti, te zamoliti Gospodina da nas ispuni utjehom i mirom.

9) Mirotvorstvo

Na Euharistijskoj Sinodi 2005. godine, biskupi su govorili kako je slavljenje Euharistije u ratom razorenim zemljama promijenila narod Božji i dala im poticaj da se zalažu za mir:
– Zahvaljujući euharistijskim slavljima, narod pogođen sukobima mogao se okupiti oko Božje Riječi, čuti njegove proročke poruke pomirenja po milosnom praštanju, te primiti dar obraćenja koji im daje snagu da blaguju isti kruh i piju iz istog kaleža (Propozicija 49) – naglašeno je.

10) Postaje nam temeljni životni oslonac

Ako bismo doista shvatili duboku narav Euharistije, cijeli bismo naš život počeli graditi na Svetoj Pričesti. U životu ništa nije važnije od toga. Ni nogometne utakmice, ni druženja, ni izleti. Ništa nije važnije od našeg tjednog druženja na kojima primamo lijek za duše od Liječnika svih duša, Isusa Krista.

Sve ove nevjerojatne učinke i još puno njih možete doživjeti nedjeljama. Još bolje, pokušajte svaki dan ići na Svetu Misu.

Ali zapamtite da vaša raspoloživost prilikom Euharistijskog slavlja može odrediti koliko ste otvoreni za ove snažne učinke.

Budite puni poštovanja, usredotočeni i molite Gospodina da vam udijeli, po snazi Euharistije, svaku milost koja vam je u ovom trenutku najpotrebnija.

Poput dobroga Oca, on će vas čuti i uslišati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja