Budi dio naše mreže

Postoji li neka posebna osoba za koju se trebate moliti? Postoji li neko obraćenje koje tražite od Svemogućeg Boga da vam podari? Postoji li neka posebna namjera koju imate, neka milost koja vam je potrebna? Postoji li neki grijeh s kojim se borite, neko iskušenje koje morate prevladati? Svi mi možemo odgovoriti potvrdno na većinu, ako ne i na sva ova pitanja, pa zašto ne bismo zatražili pomoć Gospe?

/ dz

Najveći događaj u povijesti svijeta – Utjelovljenje – dogodio se u Marijinoj utrobi. Marija je uistinu Majka Božja. Zanijekati da je Marija Majka Božja implicitno je zanijekati Kristovo božanstvo, a to je zanijekati samu bit onoga što znači biti kršćanin. Marija je Majka koju je Bog posebno izabrao, pripremio i uobličio da bude Njegova! Njezino poslanje, koje joj je dao Bog, jest donijeti Isusa Krista u naš svijet i u naše živote, vodeći nas uvijek bliže njezinu Sinu. Kao što je bila Božja volja da Isus dođe k nama po Mariji, tako je i Božja volja da Isusu dođemo na najintimniji način po Njegovoj Majci, piše vlč. William Casey s portala Catholic Exchange.

Bit duhovnog života je nasljedovanje Krista. Dakle, kada častimo Mariju, nasljedujemo Krista!

Zašto su kroz stoljeća veliki sveci Crkve prakticirali pobožnost Gospi kao način odavanja posebne časti Kristu? Sveci su znali da Marija uvijek odražava Kristovo Svjetlo: njezina “duša veliča Gospodina” (Luka 1,46). Sveci su znali da istinska pobožnost prema Mariji uvijek vodi tamo gdje Kristovo svjetlo najjače svijetli na zemlji – to jest Svetoj Euharistiji! Razmotrimo mjesto Naše Blažene Majke u povijesti spasenja. Marija je prva kršćanka i vrhovna svjedokinja događaja iz Evanđelja. Sudjelovala je u događajima cijelog Gospodinova života na način koji nitko drugi nije mogao imati priliku, posebno tijekom trideset godina skrivenog života našeg Gospodina u Nazaretu. Od štale u Betlehemu do podnožja Križa na Golgoti, nitko nikada nije poznavao niti ljubio Sina Božjega kao što je to činila Njegova Sveta Majka Marija. Nadbiskup Sheen je govorio da, u umu Svemogućeg Boga, postoje dvije vizije svakoga od nas – jedna onakvima kakvi jesmo, a jedna onakvima kakvima On želi da budemo. Cilj u duhovnom životu je uskladiti te dvije slike — Njegovom milošću preobraziti ono što jesmo u ono što Bog želi da budemo. U cijelom vremenu postojala je samo jedna ljudska osoba za koju je Bog imao samo jednu sliku: Blaženu Djevicu Mariju. Ispunila je san. Postigla je savršeno ispunjenje Božje Riječi i Božje volje u svom životu. Zato nam je Ona uvijek uzor kreposti i svetosti za nasljedovanje.

Jedinstvena žena za jedinstvenu misiju

Častimo Mariju, jednostavno, jer ju je njezin Sin počastio! Četvrta zapovijed nam govori da “poštuj svog Oca i svoju majku”. A znamo da je onaj koji je najsavršenije držao deset zapovijedi bio sam Isus Krist. Čineći to, ostavio nam je primjer za nasljedovanje u svim dijelovima našeg života. Isus bi svojoj Svetoj Majci dao najsavršeniju čast koju je sin ikada mogao dati, a Sveto pismo nam govori da trebamo nasljedovati Krista u svemu (vidi 1. Kor. 11,1). Bit duhovnog života je nasljedovanje Krista. Dakle, kada častimo Mariju, nasljedujemo Krista!

​​Ona je bila jedina Majka čije je dijete došlo na ovaj svijet ne da živi, ​​već da umre.

Marija je jedinstvena žena izabrana za jedinstvenu misiju: ​​Ona je bila jedina Majka čije je dijete došlo na ovaj svijet ne da živi, ​​već da umre. Isus Krist, Sin Božji i Sin Marijin, došao je da umre za nas na križu, da nas otkupi od grijeha. On je došao na ovaj svijet da bude slika nevidljivog Boga – sav ljubeći i žrtvujući se. Došao nam je pokazati put u Nebo i Ocu, i došao je uspostaviti Novi i Vječni Savez, Savez koji je zapečatio u Svojoj Krvi!

Riječ “zavjet” vrlo je važna u našoj vjeri, toliko da ju je naš Gospodin upotrijebio samo jednom u Evanđelju – u jednom od najsvečanijih trenutaka svog života, Posljednjoj večeri: “Ovo je moja krv saveza, koja se za mnoge izlijeva” (Mk 14,24).

Što je obitelj bez majčinske ljubavi, majčine brige, majčine pomoći i molitve?

Savez je po definiciji sveta obiteljska veza; to je krvna veza; to je veza koja se nikada ne može prekinuti nakon što je zapečaćena i ratificirana. Isus je utemeljio Katoličku crkvu kao Božju zavjetnu obitelj na zemlji. Stoga s pravom kažemo da je Crkva prava obitelj. Svi su kršćani posvojeni sinovi i kćeri Božji po Isusu Kristu zahvaljujući našem krštenju, a to nas čini pravom braćom i sestrama u Božjoj zavjetnoj obitelji.

Ali mislite li da bi Bog ostavio svoju duhovnu obitelj bez Majke? Što je obitelj bez majčinske ljubavi, majčine brige, majčine pomoći i molitve? Nijedna obitelj nikada nije potpuna bez majke. Majka je srce obitelji; ona je izvor ljubavi i utjehe i utočište u nevoljama. Majčinska ljubav jedan je od najmoćnijih oblika ljudske ljubavi u cijelom stvorenju!

Zar nema smisla da Bog, čija ljubav neprestano traži sve više i više naše ljubavi, u zamjenu za svoju beskrajnu ljubav, privoli našim srcima kroz jedan od najmoćnijih oblika ljubavi u Njegovom stvaranju — majčinu ljubav ? Nema li smisla da se Presveto Srce Isusovo obraća našim ljudskim srcima kroz Bezgrešno Srce Marijino? Bog je, u svojoj beskrajnoj mudrosti, dao svojoj duhovnoj obitelji Majku koja najviše voli od svih.

Marija, obećana žena

To je ključno za razumijevanje katoličke pobožnosti prema Mariji. Na Kalvariji je Marija stajala u podnožju križa i gledala svog jedinog Sina kako umire najstrašnijom smrću. Tamo je trpjela goru bol nego što je ijedna majka ikada mogla podnijeti. Podnijela je najveću žrtvu koju je Bog ikad mogao pozvati na majku. I tada je naš Gospodin, viseći u agoniji na križu, pogledao Mariju i svetog Ivana, ljubljenog učenika, i rekao je svetom Ivanu: “Evo Majke tvoje!” (Ivan 19,27).

Ovim umirućim riječima naš Gospodin nam je dao jedan od svojih najvećih darova: svoju vlastitu Majku punu ljubavi da svima nama bude duhovna Majka. Evanđelje kaže: “I od toga časa uze je učenik (Ivan) svojoj kući” (Ivan 19,27). Uzeo je Mariju za svoju vlastitu Majku. Je li to ono što i mi radimo? Uzimamo li Mariju u svoje domove? Uzimamo li je za našu duhovnu Majku? Uzimamo li je za našu Kraljicu, našu zaštitnicu, našu zagovornicu s njezinim božanskim Sinom? Ništa ne može biti ugodnije našem Gospodinu nego kada to činimo u poniznosti i zahvaljivanju za dar koji nam je dao.

Naša pobožnost prema Mariji ni na koji način ne umanjuje čast i slavu koju treba dati samo Kristu! To je glupost! Sve pohvale dane Mariji samo slave Boga, koji ju je učinio onakvom kakva jest. Marija ni na koji način nije prepreka koja priječi put u Nebo ili Isusu! Ona vodi put; Ona čisti put; Ona osvjetljava put; Ona nas vodi na putu do svoga Sina. Zato volimo Mariju i častimo je onako kako to činimo!

Uzimamo li Mariju u svoje domove? Uzimamo li je za našu duhovnu Majku?

Naša se Blažena Majka pojavila u našem svijetu više.  Zašto ona to radi? Marija nikada ne prestaje biti naša Majka. Kad majka pojuri svojoj djeci, to je zato što zna da su u opasnosti. I zato trebamo prepoznati da je svijet u opasnosti; Crkva je u opasnosti; obitelji su u opasnosti; duše su u opasnosti. Gospa poziva sve nas da postanemo velika sila molitve i pokore u svijetu.

Božjom milošću, Marija nam je dala prekrasno i snažno oružje s kojim se možemo boriti u duhovnoj borbi našeg vremena: svetu krunicu. Sveti Padre Pio, veliki mistik prošlog stoljeća koji je nosio tragove Kristovih rana, neprestano je molio krunicu, nazivajući je svojim štitom protiv Sotone. Imao je jednostavan moto: “Moli, nadaj se i ne brini”. Ali krunica je također oruđe Božjeg milosrđa – način da se ostvari obraćenje grešnika, mir u našim domovima, mir u našim obiteljima i mir u našim srcima. Krunica je spas koji Bog pruža svom narodu danas i svaki dan.

Gospa poziva sve nas da postanemo velika sila molitve i pokore u svijetu.

Svi se moramo zapitati: Koliko nam je važna vjera i spas naše obitelji? Je li dovoljno važno okupiti se petnaest ili dvadeset minuta dnevno koliko je potrebno za molitvu obiteljske krunice i tako odgovoriti na zahtjev izravno s Neba? Svemogući Bog udijelit će mnoge posebne milosti onim obiteljima koje se okupe moliti krunicu. Postoji li neka posebna osoba za koju se trebate moliti? Postoji li neko obraćenje koje tražite od Svemogućeg Boga da vam podari? Postoji li neka posebna namjera koju imate, neka milost koja vam je potrebna? Postoji li neki grijeh s kojim se borite, neko iskušenje koje morate prevladati? Svi mi možemo odgovoriti potvrdno na većinu, ako ne i na sva ova pitanja, pa zašto ne bismo zatražili pomoć Gospe?

Blažena Djevica Marija želi sve nas zadržati u sigurnom utočištu Njezina Bezgrješnog Srca. Ona nas želi voditi i voditi i štititi kroz opasne i teške dane koji dolaze. Nitko tko je imao povjerenja u Nju nikada nije bio razočaran.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja