Budi dio naše mreže

Započeo opći napad na Karlovac

Zbog svojega prometnog položaja Karlovac je u Domovinskom ratu imao osobito važno geostrateško značenje. Opći napad na grad počeo je 4. listopada 1991. kada je jugovojska zajedno sa srpskim rezervistima s položaja i vojarni oko grada granatirala Karlovac i okolicu, a na meti raketnih bacača našla se i Duga Resa.

/ Borna Marinić

U medicinski centar dovezena su 24 ranjena i nekoliko poginulih građana. Srpski pobunjenici bili su svjesni da bi padom Karlovca presjekli Hrvatsku napola pa su još u ožujku 1991. počeli napadi na hrvatske policajce na širem karlovačkom području. Uskoro su i opkolili nekoliko hrvatskih mjesta, a u rujnu 1991. i okupirali Topusko.

Uskoro je na red došao i sam Karlovac čiji je položaj bio tim teži što je bio pun vojarni JNA koje su se u rujnu 1991. našle pod blokadom hrvatskih snaga. U stankama granatiranja po Karlovcu je trajao lov na snajperiste koji su se skrivali i djelovali iz vojnih objekata u gradu. Linija obrane protezala se oko grada, ali i oko zaposjednutih vojarni.

U početku slabo naoružani i nedovoljno organizirani, branitelji su se teško odupirali, a uz to grad je bio pritisnut i dolaskom brojnih prognanika. Uspješnima su se pokazali pregovori s pojedinim oficirima JNA, posebice sa zapovjednikom skladišta Jamadol, koji je imao zadatak minirati opasni objekt, ali ga je ipak na kraju predao u studenom.

Prema nekim izvorima, na današnji dan, Karlovac je neprijatelj napao između ostaloga i s kazetnim i napalm bombama. Gađane su između ostaloga škole i crkve, bolnica na Švarči te zgrada općine. Poginula su trojica hrvatskih branitelja – Andrija Banić, Željko Holjac i Ivan Perač dok je od posljedica ranjavanja par dana kasnije preminuo Emil Jagunić.

Nekoliko dana poslije neprijateljski su tenkovi krenuli u proboj iz vojarne Logorište prema okupiranim dijelovima Korduna. Tada je uništeno 8 tenkova i zarobljeno više vojnika, ali je jugovojska oštetila oko 300 kuća, ubila 15 i ranila više od 100 civila. Do sarajevskog primirja 1992. na grad je palo nekoliko desetaka tisuća projektila, a u karlovačku bolnicu je dovezeno 176 poginulih i 830 ranjenih. Karlovac je uspješno obranjen, iako je bojišnica sve do operacije “Oluja” 1995. ostala u njegovom predgrađu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja