Budi dio naše mreže

Velika vojna operacija "Lipanjske zore"

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja u siječnju 1992. postalo je vidljivo da neprijatelj težište borbenih djelovanja prenosi na područje Bosne i Hercegovine. Tijekom proljeća 1992. godine počeo se rasplamsavati rat diljem BiH, a posebno je kritično bilo na području Hercegovine gdje je srpska vojska dolinom Neretve mogla prodrijeti sve do Ploča. U takvoj situaciji pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka pokrenuta je na današnji dan, 7. lipnja 1992. godine, velika zajednička operacija Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatske vojske i HOS-a – poznata pod nazivom "Lipanjske zore".

/ Borna Marinić

Cijela stara gradska jezgra Mostara bila je izložena zbog svakodnevnim granatiranjima, a istočni dio pod okupacijom bio je gotovo cijeli izminiran. Uništavale su se i džamije i katoličke crkve i samostani i brojna druga kulturna baština. Cilj operacije koja se ponegdje naziva i operacija “Čagalj” bilo je oslobađanje doline rijeke Neretve sve do Mostara. Već prvog dana operacije oslobođeni su Klepci i Prebilovci, prva sela s južne strane prema Čapljini. U toj akciji sudjelovali su pripadnici HOS-a, bojne Frankopan te 20 momaka iz susjednog Čeljeva. Potporu su im pružali tenkisti Tigrova sa svoja 2 tenka. Ta akcija u kojoj su hrvatske snage imale nekoliko stradalih i teže ranjenih bila je nužna za oslobađanje Čapljine u koju se ušlo idućeg dana.

Nekoliko dana kasnije, 11. lipnja 1992. godine započelo je u sklopu operacije, oslobađanje desne obale rijeke Neretve i grada Mostara. Hrvatsko Vijeće Obrane zajedno s 4. gardijskom brigadom i 156. brigadom Hrvatske vojske krenulo je u oslobađanje iz šest pravaca. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara. 

Podizanje hrvatske trobojnice na vrhu Huma, kao bitne kote za nadzor Mostara, navijestilo je oslobađanje i istočnog dijela Mostara. Zahvaljujući hrabrosti i sposobnosti hrvatskih snaga u samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve te je razbijen neprijateljski obruč oko Mostara. Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U tim borbama, uništena su dva tenka JNA T-34, koja su se nalazila na brdu iznad Jasenice. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve. Tijekom 12. i 13. lipnja oslobođeno je područje Stoca, a 5 dana kasnije hrvatske snage su izbile na Ošanjiće, današnju međuentitetsku granicu.

Operacija je uspješno završena 26. lipnja te je označila prvu veliku pobjedu nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. U svega 19 dana oslobođena je dolina rijeke Neretve.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija "Lipanjske zore"

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja