Budi dio naše mreže

Ubrzo nakon prvih višestranačkih izbora u svibnju 1990. godine, nova se hrvatska vlast suočila s velikim problemima. Generalštab Oružanih snaga SFRJ razoružao je Teritorijalnu obranu, odnosno legalnu vojsku, Republike Hrvatske. U takvim okolnostima, teret obrane Republike Hrvatske preuzelo je Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Ministarstvom obrane.

/ Borna Marinić

U Zagrebu je zadaće organiziranja za obranu obavljao Gradski sekretarijat za narodnu obranu na čelu sa Zvonimirom Červenkom. U početnom razdoblju uspio je u dobroj mjeri organizacijski i kadrovski restrukturirati ustroj Sekretarijata, a u veljači 1991. inicirao je preustroj Gradskog štaba Teritorijalne obrane. Tako je Skupština grada Zagreba donijela 28. veljače odluku o ukidanju tadašnjih sektorskih štabova Teritorijalne obrane i reorganizaciji Gradskog štaba Teritorijalne obrane. 

Ustrojavanje novog Gradskog štaba, koje je uskoro postalo Zapovjedništvo obrane grada Zagreba, započelo je na današnji dan 1. ožujka 1991. godine i taj se datum službeno smatra danom formiranja Zapovjedništva obrane grada Zagreba. Popunjavanje djelatnicima, uglavnom iz tadašnjih sektorskih štabova, trajalo je do travnja 1991. godine, a zapovjedništvo od 8 članova je formirano u tajnosti. Na njegovo čelo imenovan je Darko Grdić, a već do kraja travnja preuzeta su sva skladišta Teritorijalne obrane koja su bila smještena izvan vojarni JNA.

U to vrijeme pokušavalo se ustrojiti postrojbe na temeljima postojeće strukture Teritorijalne obrane, no s obzirom na ustrojbene mogućnosti to nije bilo ostvarivo. U sklopu Zapovjedništva preustrojena su 4 sektorska štaba – Istok, Zapad, Jug i Centar s namjenom zaštite vitalnih objekata i nadzora teritorija u svojoj zoni odgovornosti. Dakako najintenzivnije se prišlo ustroju sektorskog štaba Jug zbog neposredne ugroženosti južnih dijelova grada i mogućeg proboja neprijatelja preko Kupe. 

Ubrzo nakon smotre Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, Zapovjedništvo je u lipnju 1991. s većim intenzitetom započelo s formiranjem prvih četiriju zagrebačkih pričuvnih brigada Zbora narodne garde – 99. Peščenica, 100. Centar, 101. Susedgrad i 102. Novi Zagreb (po jednu u svakom sektorskom štabu). 

Usprkos raznolikosti postrojba, mogućim problemima u učinkovitosti i razinama zapovijedanja, očito je postojala potreba za ustrojavanjem jednog takvog zapovjedništva, tim više što je u drugoj polovici kolovoza 1991. otvoreno bojište na jugu zagrebačkog područja kad je 21. kolovoza minobacačima napadnuto selo Desni Štefanki, što je izazvalo prelazak ljudi na drugu obalu Kupe u selo Lijevi Štefanki koje se nalazilo na području Zagreba. 

Tijekom rujna i listopada 1991., zbog povećane izravne ugroze, provedena je mobilizacija 11 zagrebačkih brigada i raznih drugih pristožernih postrojbi. Zagrebačke su postrojbe tako započele svoj bogat ratni put u kojem su branile Hrvatsku od Prevlake do Dunava. U tako složenim okolnostima Zapovjedništvo obrane Grada Zagreb uspjelo je istodobno voditi dva velika procesa – organizirati obranu i zapovijedati brigadama i ostalim postrojbama te u Zagrebu nastaviti sa svim mobilizacijskim, materijalnim i drugim pripremama i zadaćama.

Tijekom borbenih djelovanja kroz zagrebačke brigade prošlo je preko 63 tisuće vojnika od kojih je njih 336 položilo živote na oltar domovine.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja