Budi dio naše mreže

U sukobu s muslimanima u srednjoj Bosni poginula četiri hrvatska heroja

Dana 22. studenog 1993. godine u sukobu s muslimanima u srednjoj Bosni poginula su četiri hrvatska heroja - Mario Luetić, Igor Braović, Krešimir Kober i Dario Škof.

/ Borna Marinić

Mario Luetić rođen je 3. travnja 1967. godine u Župi Biokovskoj između Zagvozda i Vrgorca. Otac Jure bio je profesionalni vozač, a majka Ane domaćica. Odrastao je s dvojicom braće, Brunom i Antom. Osnovnu školu pohađao je u Župi i Vrgorcu, a Gimnaziju u Splitu. Diplomirao je na Fakultetu za brodogradnju u Zagrebu te je kao jedan od najboljih studenata dobio dekanovu nagradu.

Kao inženjer brodogradnje dragovoljno se uključio u obranu Hrvatske početkom travnja 1992. kao pripadnik 115. imotske brigade Hrvatske vojske. Kasnije je prešao u redove 4. gardijske brigade iz Splita gdje se istaknuo kao jedan od najboljih topnika. Samohotkom „Raga“ zahvaljujući svojim preciznim izračunima uništio je mnoga neprijateljska uporišta na dubrovačkom ratištu. Nemiran duhom i željan više borbenih akcija prešao je u Specijalne postrojbe MORH-a, najprije „Matija Vlačić“, a zatim i Bojnu Zrinjski gdje je svoja znanja prenosio kao instruktor inženjerijske službe. U trenutku pogibije imao je 26 godina života.

Isto toliko godina imao je i Igor Braović iz Donjeg Dolca kraj Blata na Cetini koji je u svibnju 1991. godine svoj ratni put započeo u „Tigrovima“ te 66. bojni Vojne policije, a zatim ga nakon završene časničke škole nastavio u Specijalnim postrojbama MORH-a „Frankopan“ i „Zrinski“ u kojoj je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika protuoklopnog voda. Suborci ga se sjećaju kao tihog, mirnog i povučenog, ali istovremenog hrabrog i odvažnog ratnika. Krešimir Kober, u rodnom Zagrebu završio je Osnovnu i srednju zdravstvenu školu nakon čega je upisao studij kriminalistike. Trenirao je džudo i amaterski igrao nogomet. U Domovinski rat uključio se u listopadu 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, da bi u siječnju postao pripadnik „Tigrova“ te početkom 1993. Bojne „Zrinski“. U trenutku pogibije imao je 21 godinu. Dario Škof iz Koprivnice, nakon završene ekonomske škole i policijskog tečaja, u kolovozu 1993. godine dragovoljno je kao 20-godišnjak pristupio Specijalnoj postrojbi MORH-a Bojni „Zrinski“.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja