Budi dio naše mreže

U sklopu operacije "Maestral" oslobođeni gradovi Drvar, Jajce i Donji Vakuf

Na današnji dan 1995. godine u sklopu operacije "Maestral" oslobođeni su od okupacije srpske vojske gradovi Drvar, Jajce i Donji Vakuf.

/ Borna Marinić

Nakon što je operacijom „Oluja“ oslobođen velik dio hrvatskoga teritorija te slomljena srpska pobuna u Hrvatskoj počeo se nazirati i kraj rata u Bosni i Hercegovini. Naime, prema Washingtonskom i Splitskom sporazumu Hrvatska se vojska na poziv bošnjačkog vodstva uključila u oslobađanje susjedne države. Budući da Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane nisu imali snage sami pokrenuti veće oslobodilačke akcije, hrvatska je pomoć bila presudna.

Mjesec dana nakon završetka operacije „Oluja“, Hrvatska vojska pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine, istodobno s NATO-ovim bombardiranjem srpskih položaja, pokrenula je 8. rujna 1995. operaciju „Maestral“. Bila je to prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH u Bosni i Hercegovini kojom je oslobođen veći prostor zapadne Bosne.

Operacija Maestral zapravo se sastojala od dvije povezane ofenzive. Iz pravca Glamoča i Kupresa u napad su krenule hrvatske snage predvođene 7. i 4. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, a u isto vrijeme kreću napadne operacije 5. korpusa Armije BiH iz pravca Bihaća prema planinama Grmeč i Bosanskom Petrovcu te prema Bosanskoj Krupi dok je 7. korpus Armije BiH pokrenuo napad na Donji Vakuf.

Najznačajniji dan operacije svakako je bio 13. rujna 1995. godine. Kruna operacije “Maestral” svakako je oslobođenje hrvatskog kraljevskog grada Jajca koji je bio okupiran 1049 dana. Kada se u Jajcu na tvrđavi zavijorila hrvatska zastava to je za “Maestral” značilo ono što je za “Oluju” značila zastava na kninskoj tvrđavi. Značajnu ulogu u tom pothvatu imale su postrojbe HVO-a predvođene 2. gardijskom brigadom HVO-a te Specijalna policija MUP-a HR-HB kao i 81. gardijska bojna Hrvatske vojske “Kumovi” iz Virovitice.

Do kraja dana hrvatske snage izbile su južno od Mrkonjić Grada u selo Barevo na rijeci Vrbas te istočno od Jajca na rijeku Ugar. Time je osigurano šire područje oko Jajca i Šipova, a srpske snage natjerane su na povlačenje prema Mrkonjić Gradu koji je oslobođen mjesec dana kasnije u operaciji „Južni potez“.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija Maestral

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja