Budi dio naše mreže

Težak dan na novogradiškom ratištu

Osobito težak dan za branitelje Nove Gradiške bio je današnji dan, 23. ožujka 1992. godine. Tog dana na novogradiškom ratištu stradala su čak petorica branitelja – Zvonko Benić, Josip Džajkić, Mato Kulić, Marijan Mikšić i Ivan Vračun dok je tog dana teško ranjeni Vjekoslav Stanišić preminuo od posljedica dva dana kasnije.

/ Borna Marinić

Hrvatski branitelj Zvonko Benić – Nešo rođen je 9. prosinca 1964. godine u Novoj Gradiški od majke Mare, rođene Ćućuzović i oca Ivana. Svi su imali mjesto prebivališta u Novoj Gradiški. Po nacionalnosti bio je Hrvat, a po vjeroispovijesti katolik. Završio je Industrijsko-obrtničku školu i imao zvanje stolara. Radio je u Tvornici stilskog namještaja „Slavonijaradinost“. Nije bio oženjen. Dragovoljno je pristupio Hrvatskoj vojsci u lipnju 1991. godine. Ratovao je na novogradiškom ratištu, a poginuo je na današnji dan ’92. u Širincima od krhotina neprijateljske granate kao pripadnik 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992. i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te je dobio počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Hrvatski branitelj Josip Džajkić rođen je 1. svibnja 1965. godine u Rami u Bosni i Hercegovini od majke Vide, rođene Karačić i oca Blage. Živio je u selu Lug, po nacionalnosti je bio Hrvat, a po vjeroispovijesti katolik. Bio je oženjen Snježanom rođenom Sokić, a iza sebe nije ostavio djece. Prije rata radio je u Dubrovniku kao konobar, a kada je započeo Domovinski rat, kao dragovoljac iz Bosne i Hercegovine, došao je na novogradiško ratište. U početku se priključio 3. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, a zatim je prešao u 121. novogradišku brigadu. Kao pripadnike te postrojbe poginuo je na današnji dan ’92. u Širincima od krhotina neprijateljske granate. Pokopan je na mjesnom groblju u Cerniku. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992. i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te je dobio počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Hrvatski branitelj Mato Kulić rođen je 7. travnja 1954. godine u Cerničkoj Šagovini od majke Terezije, rođene Grgić i oca Stjepana. Po nacionalnosti bio je Hrvat, a po vjeroispovijesti katolik. Završio je osnovnu školu i po zanimanju je bio radnik te je radio u Hrvatskim šumama. Nije bio oženjen. Poginuo je na današnji dan ’92. godine u topničkom napadu na njegovu Cerničku Šagovinu kao pripadnik Narodne Zaštite. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992. Hrvatski branitelj iz Podvinja Ivan Vračun stradao je od topničke vatre u Medarima, a iza sebe ostavio je suprugu i dvije kćeri, dok nam podaci o Marijanu Mikšiću nisu poznati.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja