Budi dio naše mreže

Sukob u Vinkovcima

Na današnji dan 1991. godine, dva dana nakon stradanja dvanaestorice hrvatskih vojnika kod Mirkovaca i otvaranja minobacačke vatre na Vinkovce, u gradu je došlo do sukoba između pripadnika pričuvnog sastava ZNG-a i pripadnika JNA.

/ Borna Marinić

U večernjim satima, na barikadi hrvatskih snaga u blizini vojarne JNA “Đuro Salaj”, došlo je do vatrenog obračuna. U sukobu su smrtno stradali gardisti Tomislav Hasel (r. 1958.) i Josip Sebauer (r. 1955.) te pripadnik jugovojske Goran Mihailović dok je njegov kolega Boban Kalimančević ranjen. Major Rodoljub Đorđević iz vojarne je zaprijetio da će tenkovima doći u bolnicu da izvuče ranjenog Kalimančevića. Ipak, kada je podoficir Kontraobavještajne službe JNA Boban Kalimančević izjavio da sukob nisu potencirali pripadnici hrvatskih snaga već poginuli Mihailović prijetnje su prestale. 

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu spomenutog se događaja prisjetio u svojem svjedočenju Aleksandar Vasiljević, tadašnji šef KOS-a, koji je istaknuo i da je “u to vreme u Vinkovcima napravljena bila, kao voštana figura, glava komandanta koji je bio živ, ali je nabijena bila na kolac, kao da mu je odsečena, i sa takvom se glavom hodalo oko kasarne radi izazivanja psihoze nesigurnosti”.

Nakon rata, za Bobanom Kalimančevićem je bila raspisana i crvena Interpolova tjeralica zbog ubojstva i pokušaja ubojstva. Hrvatskom pravosuđu Kalimančević je nedostupan, a prema saznanjima urednika emisije nalazi se na teritoriju Republike Srbije.

Na koncu ovih Domoljubnih minuta prisjetit ćemo se i pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ koji su na današnji dan položili živote u oslobađanju juga Hrvatske. Naime, 24. srpnja 1992. godine, tijekom operacije hrvatskih snaga “Oslobođena zemlja” u selu Šćenica Bobani u Popovu polju poginula su šestorica pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” – Antun Jurgec, Damir Firšt, Robert Mujadžić, Damir Pintar, Branko Travorić i Nedeljko Trninić dok se Jasmin Veletanlić iz Sesveta još uvijek vodi kao nestali.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Josip Sebauer Tomislav Hasel

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja