Budi dio naše mreže

Spomen na žrtvu hrvatskih branitelja Dubravka Čenića i Nike Stipića

Hrvatski branitelji koji su počinili suicid ili su stradali od prijateljske vatre vrlo često ostaju po strani, zaboravljeni, kao i njihova žrtva i spremnost da brane Domovinu od agresije. Domoljubne minute su emisija u kojoj se prisjećamo svih hrvatskih branitelja, bez obzira na okolnosti njihove pogibije, svjesni da su u najtežim vremenima ti ljudi bili spremni dati vlastiti život za slobodu Hrvatske. Na današnji dan prisjetit ćemo se žrtve hrvatskih branitelja Dubravka Čenića i Nike Stipića.

/ Borna Marinić

Na današnji dan, 1. srpnja 1993. godine, na položaju Lipova glavica kod Perušića smrtno je stradao 41-godišnji Dubravko Čenić koji je ondje obnašao stražarsku dužnost. Oko 23,30 usmrtio ga je nesretnim slučajem suborac iz 150. brigade Hrvatske vojske Črnomerec. U rodnom Zagrebu Dubravko je završio osnovno u i srednju drvodjelsku školu u kojoj je stekao zvanje drvotokar. Bio je zaposlen u školi „Vinko Bek“. Pamte ga kao čovjeka dobre naravi koji je trenirao streličarstvo. U veljači 1992. mobiliziran je u 150. brigadu Hrvatske vojske te je bio pripadnik njezine 3. bojne. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, a posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika.

Istog datuma 1994. godine život si je oduzeo hrvatski branitelj Niko Stipić. Rođen je 1962. u Bilici kod Kotor Varoši u BiH. Pred rat se doselio u Pakrac te zaposlio kao šumski radnik. U Domovinski rat uključio se dragovoljno kao pripadnik 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske. U početku je branio selo Prekopakra, a nakon ulaska neprijatelja u Lipik odlazi na punkt Zmija 12. U Lipiku ostaje do pada grada 28. studenog no par dana kasnije zajedno sa suborcima oslobađa taj slavonski gradić. Jednom je prilikom bio i lakše ranjen, no vrlo brzo vraća se u postrojbu. Demobilizacijom 76. samostalnog bataljuna Niko prelazi u Domobransku bojnu Pakrac u kojoj ostaje do konca 1993.

Suborci su ga upamtili kao energičnog, hrabrog ratnika, uvijek spremnog za akciju. U knjizi „Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.“ profesor Stjepan Benković zabilježio je kako je Niko posebno volio cvijeće te kako se mnogi sjećaju njegova balkona ukrašenog cvijećem. Nažalost, Niko Stipić nije se mogao priviknuti na mirnodopski način života. Pokopan je na gradskom groblju u Lipiku.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Dubravko Čenić Niko Stipić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja