Budi dio naše mreže

Spomen na Viktora Milera - nepoznatog heroja Domovinskog rata

U Domovinskom ratu značajnu ulogu odigrali su i pripadnici inženjerijskih postrojbi bez kojih obrana i sloboda Hrvatske ne bi bila moguća. Često su zaboravljeni i zanemareni junaci među njima koji su, izvršavajući opasne zadatke, položili svoje živote u Domovinskom ratu. Jedan od njih je i Viktor Miler koji je poginuo 9. prosinca 1991. godine, a čija je sudbina zahvaljujući profesoru Stjepanu Benkoviću zabilježena u knjizi „Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.“.

/ Borna Marinić

Viktor Miler rođen je 1948. godine u selu Berkinska kod Lipika. Nakon osnovne škole, završio je u Novskoj srednju za vozača. Nabavkom kamiona i bagera pokrenuo je vlastito poduzeće. S Ružom je 70-ih godina zasnovao obitelj i dobio dvojicu sinova – Igora i Mihaela. U slobodno vrijeme bavio se lovom, a osim što je bio član Lovačkog društva iz Gaja, bio je i član DVD-a Berkinska.

Od početka Domovinskog rata bio je uključen u gotovo svim inženjerijskim akcijama Hrvatske vojske na pakračkom ratištu kao pripadnik inženjerijskog voda u 76. samostalnom bataljunu. Vlastitim bagerom, kada god je zatrebalo, radio je na sanaciji putova i mostova koji su bili minirani od strane neprijatelja ili u izradi, proširenju i uređenju cesta odstupnica. Još u rujnu ’91. uređivao je put od Gaja kroz šumu do Antunovca kako bi u slučaju opasnosti njime automobilima izaći civili s tog područja i u brzom roku provesti evakuaciju. Kada je oslobođeno prvo selo u tom dijelu Hrvatske, Bujavica, bagerom je sanirao prilaze selu. 

Osposobljavao je puteve kojima su hrvatske snage išle u oslobađanje okupiranog područja, a u njegovoj su kući bili smješteni pripadnici 104. varaždinske brigade iz Ivanca te vojna kuhinja. Naposljetku kada je 6. prosinca oslobođen Lipik Viktor je mobiliziran kako bi radio na sanaciji glavne prometnice kroz netom oslobođeni Kukunjevac. Sanirajući most u tom selu, kojeg je neprijatelj oštetio miniranjem, naletio je 9. prosinca na protutenkovsku minu svojim bagerom te položio svoj život za Domovinu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat Viktor Miler

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja