Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine u Erveniku nedaleko Benkovca ubijena je hrvatska obitelj Čengić - supružnici Drago i Nevenka te 11-godišnji Slobodan i 4-godišnji Goran, njihovi sinovi.

/ Borna Marinić

U siječnju 1992. godine od 12 obitelji hrvatske nacionalnosti u okupiranom Erveniku su ostale samo 3, dok su ostale pobjegle na teritorij pod hrvatskom kontrolom. Nakon što su hrvatske snage u selu Rupe u zaleđu Skradina iz zasjede ubile trojicu srpskih vojnika – Nebojšu i Rajka Kovačevića i Radu Vrcalina vijest je ubrzo stigla do Ervenika u kojem je uskoro započeo osvetnički pohod. 

Damir i Nebojša Travica te Slobodan Kovačević u zaseoku Šašići u sedam navečer 18. siječnja 1992. upali su u kuću obitelji Čengić u kojoj su počinili stravičan zločin. Obitelj Đukalović te Josip i Marija Čengić, roditelji ubijenog Drage spasili su se bijegom iz sela. Već u zoru vratili su se u selo gdje ih je dočekao grozan prizor – u kući su pronašli dva pougljena trupla, a druga dva u dvorištu kuće. Iz sela su izbjegli nakon što su u njemu pokopali sina, snahu i unuke. Stravičan zločin očito je zaprepastio i kninske vlasti koje su pritvorile počinitelje. Prije operacije “Oluja” oni su prebačeni u zatvor u Banja Luci iz kojeg su 1995. godine pušteni. 

Ipak preko Velike Britanije u Hrvatsku je 2008. izručen Damir Travica koji je za zločine u Erveniku bio osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora. Kako nije tražio obnavljanje postupka odmah je poslan na odsluženje kazne, a nakon što je odslužio većinu kazne pušten je na uvjetnu. Nakon operacije „Oluja“ u Kninu su pronađeni spisi među kojima su bila priznanja trojice počinioca. Posebno uznemirujući bio je opis Slobodana Kovačevića koji je opisao na koji je način zaklao Nevenku Čengić.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja