Budi dio naše mreže

Spomen na heroja Vukovara i Domovinskog rata Zorana Boškovića

Na današnji dan, 12. listopada 1991. godine, poginuo je Zoran Bošković, jedan od heroja Vukovara i Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Zoran je rođen 22. veljače 1965. godine u Vukovaru u kojem je odrastao u obitelji Boška i Mare koji su nakon tragedije doživljene u II. svjetskom ratu iz Hercegovine doselili u Srijem. Zoran je odrastao s dvojicom starije braće Antom (1959.) i Ivicom (1960.). U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju tekstilnu školu nakon čega se zaposlio u poduzeću VUTEKS. U srpnju 1990. godine zajedno s braćom prijavio se na tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. Sva trojica su primljeni te su bili među otprilike 1700 odabranih mladića koji su postali prve legalne hrvatske redarstvene snage.

Najstariji brat Ante nakon Tečaja priključio se novoustrojenoj Antiterorističkoj jedinici Lučko u kojoj je proveo svoj ratni put, a Zoran i Ivica vratili su se u Vukovar. Početkom bitke za Vukovar kao policajci se uključuju u obranu grada. Nakon što su jedno vrijeme proveli zajedno na položaju Dom tehnike u Borovu naselju, raspoređeni su na Mitnici. Ondje se branila desna obala Dunava i ulaz u Vukovar iz smjera Vučedola. 

Upravo iz tog pravca na današnji dan ’91. započeo je jak tenkovski napad, a na posebnoj meti našla se kuća u kojoj je bio Zoran. Nakon izravnog pogotka tenkovske granate u potporni zid i dimnjak pored kojega je stajao, na njega se srušila gomila betona i cigli koji su ga doslovno zatrpali. U trenutku Zoranove pogibije, uz ostale suborce, ondje je bio je i njegov stariji brat Ivica kojemu je, nakon što su ga izvukli ispod ruševina, izdahnuo na rukama. 

I sam Ivica Bošković također je uskoro stradao. Kada je postalo jasno da je Vukovar pred padom pokušao se probiti do slobodnog teritorija. Nažalost nije uspio. Zajedno sa suborcem i policajcem Miroslavom Papom zarobljen je kod Marinaca i ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te s mjesnog groblja u Marincima premješteni i pokopani na groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru pored njegovog brata Zorana. 

Kada je počela bitka za Vukovar obojica su imala jedno dijete, a supruge su im bile trudne. Zoran Bošković i njegova Tatjana imali su dvogodišnjeg sinčića Antonia, a 17. rujna ’91. rodio im se i Vido kojeg je Zoran uspio vidjeti tek kao novorođenče prije nego je supruga s djecom napustila Vukovar. Ivica je imao trogodišnju kćer Ivanu, a nakon njegove smrti, na Badnjak ’91, rodio se njegov sin kojemu je Ivičina supruga Ankica dala ime po ocu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Zoran Bošković

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja