Budi dio naše mreže

Spomen na heroja Domovinskog rata Miru Petrina

Na današnji dan, 29. studenog 1991., u borbama kod Jasenovca poginuo je heroj Domovinskog rata Miro Petrin.

/ Borna Marinić

Miro je rođen u Zagrebu 8. srpnja 1971. godine. Odrastao je u naselju Kustošija, na zapadu grada, u obitelji Franje i Zdenke s dvije godine starijom sestrom Marinom. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju trgovačku školu nakon čega se zaposlio u „Unikonzumu“, današnjem „Konzumu“. Mnogi stanovnici Kustošije i Trešnjevke i danas ga pamte kao vrsnog centarfora lokalnog Nogometnog kluba Šparta Elektra.

Mirina pokojna majka Zdenka rođena je u Stajnici kraj Brinja, a sam Miro je često kao dječak išao u Liku gdje je provodio mnogo vremena u igri i druženju s rođacima čega se prisjetio Mile Movrić:

„Miro je bio moj bratić, ali ja sam cijelo vrijeme na njega gledao kao na brata i toliko sam ga volio, toliko smo bili blisko vezani. Od njega bio stariji dvije godine i često smo se družili. Do svojeg 4. razreda Miro je stalno dolazio k nama u Liku, a kasnije sam ja dolazio stalno k njima u Zagreb. On je bio tako vedar i vječno nasmijan, nije se jednostavno znao naljutiti. Taj dječak nikad ne bi mogao ni mrava zgaziti. Bio je omiljen u društvu, nosio je nadimak „Đigi“, igrao je odlično nogomet, a i svirao je harmoniku. Kao dijete je u Kustošiji pao s kestena na glavu i imao je ožiljak na mozgu, zbog toga nije služio ročnu vojsku u JNA. S dečkima iz ulice u ljeto 1991. prijavio se u HOS i otišao u rat. Nakon jedne smjene došao je u Zagreb, čekalo ga je unaprjeđenje na poslu i roditelji su ga molili da ne ide opet na frontu. Otišao je tamo i poginuo spašavajući ranjenog suborca, dvoje njih već je prije toga uspio spasiti i kada se vraćao po trečeg snajperski ga je metak pogodio u glavu i to dum-dum metkom.“

Miro Petrin bio je pripadnik 1. satnije HOS-a „Ante Paradžik“. Poginuo je spašavajući ranjenog suborca između Drenovog Boka i Jasenovca. Zajedno s njim, u tom plemenitom pokušaju, život je položio još jedan Zagrepčanin, HOS-ovac Davor Milaković. Nažalost Slavko Jeger iz Maribora, Slovenac dragovoljac HOS-a, kojeg su pokušavali spasiti mučki je ubijen. Zarobljen je, a teško ranjenog su ga mučili te mu iskopali oči odvijačem i polomili mu svaku kost. Obdukcija je pokazala da je ustrijeljen sa 76 metaka. 

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Miro Petrin

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja