Budi dio naše mreže

Spomen na heroja Domovinskog rata Damira Črnka

Na današnji dan, 1. kolovoza 1992. godine, u borbama u Bosanskoj Posavini poginuo je heroj Domovinskog rata Damir Črnko.

/ Borna Marinić

Damir je rođen u lipnju 1962. godine u Velikoj Gorici. Od rođenja je živio u obližnjem selu Kuče gdje pohađa prva četiri razreda Osnovne škole, a slijedeće četiri u susjednom selu Vukovina. Bravarsko zvanje stekao je 1980. završivši srednju školu “Rade Končar” u Zagrebu. Jako je volio glazbu, ponajviše harmoniku koju je svirao od pete godine. U Turopolju, pa i šire, mnogi i danas pamte Damira i njegovu harmoniku. Nastupao je i u folklornom društvu “Seljačka sloga” iz Buševca. Godine 1984. se oženio i dobio kćer Marinu, a dvije godine kasnije završio je školovanje za elektrotehničara za RTV tehniku u Obrazovnom centru “Ruđer Bošković”. 

Kao tehničar na održavanju elektroopreme i pisaćih strojeva radio je u Centru usmjerenog obrazovanja “Vladimir Bakarić” u Velikoj Gorici. Školovanje koje je započeo na Višoj tehničkoj školi prekida početkom Domovinskog rata. U listopadu 1991. pristupa 153. velikogoričkoj brigadi s kojom odlazi na pokupsko, a zatim i na dubrovačko ratište.

Izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini odlazi pomoći obranu Bosanske Posavine kao dio TG-153. Ondje i pogiba na današnji dan zajedno s Arminom Abazovićem, Mladenom Starešinom, Nikolom Radulovićem i Zoranom Točakovićem kojeg ćemo se također kratko prisjetiti u ovim Domoljubnim minutama.

Zoran Točaković rođen je 30. ožujka 1968. u Zagrebu. Bio je tih i miran. Radio je u Zagrebačkoj banci. Otac Dimitrije mu je bio nogometni sudac, a sam Zoran bio je vrlo talentiran nogometaš. Igrao je za nogometni klub TPK-a, današnji HAŠK te je trebao preći u Dinamo. Bio je oženjen Maricom s kojom je imao kćer Vanju. U Domovinski rat uključio se kroz 153. velikogoričku brigadu kao vojnik-bolničar. Nažalost Vanja nikada nije imala prilike upoznati svog oca. Ona je u trenutku Zoranove pogibije imala tek 5 mjeseci.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Damir Črnko

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja