Budi dio naše mreže

Spomen na heroja Domovinskog rata Aleksandra Panića

Na današnji dan, 9. kolovoza 1992. godine završila je prva faza oslobodilačke operacije hrvatskih snaga u dubrovačkom zaleđu „Oslobođena zemlja“. U njoj je položena velika žrtva. Značajnu ulogu odigrali su pripadnici 1. gardijske brigade „Tigrovi“ koji su imali velike gubitke. Među njima bio je i heroj Aleksandar Panić koji je poginuo na današnji dan '92.

/ Borna Marinić

Aleksandar Saša Panić rođen je 18. travnja 1971. godine u Zagrebu. Bio je jedinac u obitelji Vojislava i Milke. Otac mu je bio vozač, a majka krojačica. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu završio je u rodnom gradu te je upisao Elektrotehnički fakultet, u trenutku pogibije bio je na drugoj godini faksa. U djetinjstvu se bavio judom. Bio je komunikativan i vesele naravi. Najveća ljubav bila mu je Dinamo, a u njegovom novozagrebačkom kvartu Zapruđe i dalje ga pamte kao istaknutog pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys.

Na portalu zaprudje.hr o njemu se piše biranim riječima:

„Pripadao je najmlađoj generaciji BBB Zapruđe stasaloj tik pred rat. Uvijek primijećen na sjeveru, i drugdje, po svom stasu i dugoj kosi, narančastoj ‘spitfajerici’ po kojoj ga stariji, preživjeli ‘boysi’  pamte i danas, i nerijetko ga spominju u svojim razgovorima i navijačkim forumima. Kao i svi Zapruđanci, i on se vrlo mlad zaljubio u Dinamo, te krenuo prvo sa starijom ekipom na utakmice, a poslije sa mlađima oformio svoju ekipu koja je naslijedila već neke starije, prekaljenije boyse. Uvijek u prvim redovima gdje je trebalo biti, pa tako i tamo odakle se nije vratio. Tako ni njega nije zaobišao zov rata i svih onih nesreća koje je gledao preko televizije i kovčega sa mrtvim poznatim i nepoznatim koji su stizali u Zagreb. Već je dosta boysa bilo stradalo  u ratu, po logorima, ranjeno, a mnogi su nažalost se vratili i u drvenim sanducima. Tako i Pan nije mogao izdržati, iako tek prešavši punoljetnost, i  sa mlađim je  Zapruđancima otišao u Tigrove, legendarnu postrojbu ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske. Poginuo je u ljeto ’92 u borbama za oslobođenje Dubrovnika i tako se i njegovo ime našlo na popisu 369 poginulih pripadnika te legendarne postrojbe. Nemiran i neustrašiv duh,  pravi frend, kvartovska legenda i nikada zaboravljen.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Ključne riječi:
Aleksandar Panić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja