Budi dio naše mreže

Sjećanje na žrtvu sedmorice pripadnika 127. virovitičke brigade Hrvatske vojske

Dana 9. studenog 1991. godine u obrani sela Kravljak, koje se nalazi između Daruvara i Virovitice, poginula su sedmorica pripadnika 127. virovitičke brigade Hrvatske vojske - Mato Čorković, Rudolf Dudović, Ivan Galeković, Josip Martelo, Berislav Majdandžić, Branko Sabolić i Pero Spajić.

/ Borna Marinić

Pobunjeni Srbi nisu se lako mirili s porazom u operaciji “Otkos 10”. U noći na 9. studenog specijalne postrojbe policije pobunjenih Srba i pripadnici vojske srpskih snaga prošli su kroz svoja minska polja između sela Removac i Gornje Cjepidlake te između sela Kravljak i Mala Klisa, iza leđa postrojbama 127. brigade i postavile im zasjedu. Nakon ubacivanja diverzanata srpske su snage u Velikoj Klisi u ranim jutarnjim satima krenule u napad s ciljem da ovladaju dominantnom kotom Kosinj i odbace hrvatske snage dalje od Đulovca. 

Malobrojni pripadnici 127. brigade krenuli s mještanima u povlačenje prema Maloj Babinoj Gori i naišli na već spomenute diverzante koji su ih dočekali u zasjedi. Osim poginulih sedam branitelja, mnogo ih je ranjeno. Brzom intervencijom, pripadnici “A” satnije i 1. satnije 1. bojne 127. brigade ojačani oklopom izvukli su opkoljene branitelje i do idućeg dana vratili crtu bojišnice na onu prije napada srpskih snaga.

Istog dana na novljanskom ratištu poginuo je “dobri duh” 65. samostalnog bataljuna ZNG Ivanić Grad – Renato Smolčić. Ovaj rođeni Bjelovarčanin u rujnu 1991. napunio je 22 godine i pristupio Zboru narodne garde. Kao pripadnik 2. satnije 65. Samostalnog bataljuna ZNG sa svojim je suborcima držao položaje u Starom Grabovcu kraj Novske. Ondje je na današnji dan i stradao u iznenadnom topničkom napadu, prilikom redovne smjene boraca unutar postrojbe. Na putu do bolnice podlegao je zadobivenim ranama položivši svoj život za Domovinu. Bavio se glazbom, imao je bend “Paranoid”, a gitaru je nosio i na prvu crtu.

O Smoli, kako su ga nazivali, suborci danas govore biranim riječima: 

“U stvarnom životu Renato je bio umjetnička dušica, svirao je gitaru i pjevao, omiljen u svakom društvu, pa tako i omiljeni vojnik u postrojbi.”

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja