Budi dio naše mreže

Sjećanje na Blagu Zadru i Brunu Bušića

Dana 16. listopada 1991. u obrani Borova Naselja i grada Vukovara život je položio jedan od najvećih heroja Domovinskog rata – general bojnik Blago Zadro.

/ Borna Marinić

Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine u hercegovačkom selu Donji Mamići u blizini Gruda. Kao desetogodišnjak iz rodne Hercegovine s obitelji se preselio u Borovo Naselje gdje završava školu te se zapošljava u kombinatu “Borovu” i osniva obitelj. Početkom demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru.

Zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti, po izbijanju bitke za Vukovar preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Točno je predvidio da će JNA i četnici pokušati ući u Borovo Naselje preko Trpinjske ceste, stoga je tamo organizirao obranu. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke tenkova i oklopnih transportera.

Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. U Kupskoj ulici, blizu Trpinjske ceste pokosio ga je neprijateljski rafal. Pokušavajući izvući tijelo Blage Zadre istog dana poginuo je Zvonko Mlinarić čega se jednom prilikom prisjetio njegov suborac Stipo Mlinarić: 

„Blago je u Kupskoj ulici ležao mrtav, pogođen mitraljezom. Da bi se došlo do njegovog tijela, taj je mitraljez trebalo onesposobiti. Moj prijatelj Zvonko Mlinarić, zvali smo ga Špeki, to je i pokušao, pa je počeo pretrčavati do jednog betonskog svinjca kako bi ga gađao. Međutim, taj isti mitraljez ga je pogodio… Dotrčao je do zidića i samo je pao, a mi smo ga nekako uspjeli odvući. Doduše, uspjeli smo eliminirati taj mitraljez, ali Špeki je poginuo. Čovjek je dao život za mrtvog Blagu Zadru.”

Nakon mirne reintegracije tijelo Blage Zadre ekshumirano je iz masovne grobnice te pokopano 1998. godine na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Ondje počiva zajedno sa svojim sinom Robertom koji se u studenom 1991. probio iz opkoljenog Vukovara, ali je iduće godine položio svoj život u obrani Kupresa. 

Na današnji dan prisjećamo se još jednog hrvatskog domoljuba koji je 16. listopada 1978. godine ubijen u Parizu od strane jugoslavenske Službe državne sigurnosti kolokvijalno poznate pod nazivom UDBA. Taj zagovornik hrvatske slobode i demokracije u 39 godina svog života ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti svojim istraživačkim, spisateljskim i novinarskim radom. Večeras u 19 sati u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu održati će se misa zadušnica za Brunu Bušića.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
blago zadro bruno bušić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja