Budi dio naše mreže

Sastanak Srba u Ivanici kraj Dubrovnika

U vrijeme kada je malo tko mogao pomisliti da će Dubrovnik uskoro biti napadnut tisućama granata, u Ivanici je na današnji dan, 10. ožujka 1991. godine, održan osnivački skup dubrovačke podružnice Srpske demokratske stranke.

/ Borna Marinić

Kao nositeljica srpske pobune u Hrvatskoj ta je stranka od 1990. organizirala niz mitinga na kojima se širila mržnja prema Hrvatima pod krinkom navodne srpske ugroženosti. Lokalne hrvatske vlasti zabranile su održavanje političkog skupa na području dubrovačke općine pa je zbog toga on održan u malenom selu u istočnoj Hercegovini. Ivanica, smještena uz samu granicu s Hrvatskom, bila je za Dubrovnik ono što je Borovo Selo značilo za Vukovar ili Tenja za Osijek. 

Stoga i ne čudi da je upravo ondje održan skup koji su obilježile skandalozne izjave okupljenih političara među kojima su se našli Jovan Rašković, Radovan Karadžić, Božidar Vučurević i drugi. U svojim govorima oni su jasno iskazivali mogućnost vojnih akcija kojima bi od Dubrovnika napravili samostalnu novu Dubrovačku Republiku, koja bi bila pod patronatom nove Jugoslavije odnosno Velike Srbije. Tako je predsjednik Narodne stranke Crne Gore između ostalog rekao: 

„Ja mislim ako se raspadne Jugoslavija da od Dubrovnika međunarodne sile trebaju napraviti jednu državicu – Hong Kong, a ne da bude ni srpski ni hrvatski. Zašto ne bismo imali jedan Hong Kong, molim vas, pa da tamo idemo na ljetovanje, da tamo idemo u banke, da tamo uživamo.“ 

Radovan Karadžić, tada politički lider bosanskih Srba, a danas osuđeni ratni zločinac predskazao je iz kojeg će smjera započeti skora agresija na Dubrovnik: 

„Bolje bi bilo da je danas Dubrovnik svjetski otvoreni grad, i kneževina, nego što ne smijemo da u njemu držimo svoje skupove. BiH kroz svoju povijest uvijek je bila dobro zaleđe Dubrovnika, ona će to biti i ubuduće. Dubrovnik će uvijek moći računati da sa ove strane nikada neće doći neprijatelji Dubrovnika.“

U ljetnim mjesecima 1991. dio srpskih i crnogorskih obitelji iz Dubrovnika se sklonio u istočnu Hercegovinu, trajno napustivši općinu Dubrovnik, da bi u konačnici, u listopadu, aktivno sudjelovali u oružanoj agresiji na Dubrovnik. Upravo je skup u Ivanici hrvatski povjesničar Jakša Raguž označio kao početak agresije na Dubrovnik.

U knjizi „Zagonetka pobjede“, autora Olivera Peze, Raguž govori: 

„Rat nije samo kad se meci i granate ispaljuju nego i kada se radi psihološka i propagandna priprema i kad se mobilizira stanovništvo, što je rađeno u tom periodu. SDS je dalje razvio vrlo široku djelatnost vezanu uz agresiju (…) Iz zaplijenjenih dokumenata i zapisnika, očito je primjerice da su oni radili na mobilizaciji lokalnih Srba, naoružavanju, na pripremanju koridora za evakuaciju srpskog neboračkog stanovništva preko stare željezničke pruge u Trebinje, kako ne bi stradali u budućoj agresiji na Dubrovnik.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja