Budi dio naše mreže

Rođen legendarni "lovac na tenkove" Andrija Andabak

Jedan od heroja Domovinskog rata, legendarni "lovac na tenkove" Andrija Andabak rođen je 6. rujna 1956. Spletom okolnosti rođen je u Splitu jer je njegova majka u to vrijeme bila na hodočašću Gospi Sinjskoj.

/ Borna Marinić

Djetinjstvo i mladost proveo je u Nuštru, srednju tehničku školu završio je u Vinkovcima te stekao zvanje elektrotehničara. Zaposlio se u Vupiku u Vukovaru, a sa suprugom Nadom dobio je dvojicu sinova, Marka i Stjepana. U međuvremenu kao ročnik JNA naučio se rukovati s protuoklopnim raketama tipa 9M14 Maljutka. Stečeno znanje pokazao je po izbijanju velikosrpske agresije na čijoj se meti našao i njegov Nuštar. 

Tako se Andrija u lipnju 1991. dragovoljno priključuje novoosnovanoj 109. vinkovačkoj brigadi Zbora narodne garde. U rujnu uništava prvi tenk, a sve nakon toga ulazi u legendu. Zajedno s Josipom Magdićem – Joletom, koji mu je bio prijatelj i partner, zaustavljao je i uništavao tenkove gdje god je trebalo pa tako i u krvavoj bitci za Nuštar u listopadu ’91. 

Za njegove uspjehe čulo se i u Zagrebu pa je pozvan na večeru u Banske dvore kod predsjednika Tuđmana koji ga je ugostio 1992. po sklapanju Sarajevskog primirja. Kraće vrijeme radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu, no izbijanjem rata u BiH shvatio je da je hrvatskom narodu potrebniji ondje te odlazi u obranu Bosanske Posavine gdje je 7. srpnja 1992. položio svoj život na oltar domovine. 

Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova. Posmrtno je odlikovan činom bojnika, a naknadno i činom pukovnika. Njegovoj je obitelji uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenica domovinskog rata. Njegovim imenom nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

„Mi se ne sjetimo našeg oca samo u posebnim prilikama, kada su bitni neki datumi iz njegovog života, s njime živimo svaki dan, on je s nama u našim srcima, našim sjećanjima. Puno smo o njemu saznali iz priča njegovih suboraca, tako da smo ponekad dobili dojam da na taj način upoznajemo svoga oca. Ono što smo znali su nam potvrdili, da je bio strog, ali pravedan čovjek. Govorili su za njega da je bio lovac na tenkove, i to je točno, ali on nikada nije bio lovac na ljude, već na tu hrpu željeza koja je ubijala ljude i uništavala njihovu imovinu. On ih je jednostavno tražio i uništavao, znali su to i oni“, prisjetili su se jednom prilikom Andrijini sinovi koji spomenu na svog oca održavaju organizirajući u Nuštru Memorijal Andrija Andabak svake godine u srpnju.

Ključne riječi:
Andrija Andabak Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja