Budi dio naše mreže

Rođen heroj Domovinskog rata Robert Barbić-Beli

Na današnji dan 1969. godine u Rijeci je rođen heroj Domovinskog rata Robert Barbić-Beli.

/ Borna Marinić

Bio je istaknuti sportaš, uspješan rukometaš i kapetan Rukometnog kluba Senj. Svojim igrama i predanošću ostavio je dubok trag u senjskom rukometu. Kao vrhunski sportaš upisao je Kineziološki fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studiranja dragovoljno se uključio u obranu Domovine. Bio je pripadnik dragovoljačke jedinice studenata Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu “MIG”. 

Nakon provedene obuke na Policijskoj akademiji u Zagrebu izvršava s navedenom jedinicom brojne borbene zadaće-blokada vojarne na Borongaju, osvajanje vojarne JNA u Velikoj Buni, osvajanje vojarne JNA Logorište u Dugoj Resi te sudjeluje u obrani grada Pakraca i Zadra. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je i u operacijama “Maslenica” i “Oluja” u kojoj je 4. kolovoza položio svoj život na oltar Domovine. Kao pripadnik 133. domobranske pukovnije Otočac stradao je kod sela Zalužnica između Otočca i Plitvica. Njemu u spomen u Senju se svake godine održava Memorijalni rukometni turnir “Robert Barbić-Beli”.

Na današnji dan 1992. godine poginuo je heroj Domovinskog rata Đuro Raguž-Kanader. Rođen je 1. svibnja 1964. u Sarajevu, no djetinjstvo i život proveo je u Dubrovniku. Nadimak “Kanader” dobio je jer je uvijek bio prvi kad je trebalo ići gasiti požare. Kada je počeo rat dragovoljno se priključuje obrani Dubrovnika, a među prvima je stupio u postrojbu Odred naoružanih brodova Dubrovnik koja je morskim putem probijala neprijateljski obruč oko grada. Toga se u knjizi „Zagonetka pobjede“ Olivera Peze prisjetio Đurin prijatelj i suborac Ivo Bačić: 

„Nakon što smo se 12. studenog izvukli gliserom iz Rožata u Gruž Đuro Raguž Kanader, Matko Soče i ja, nismo znali što ćemo. (…) Vido Bogdanić je rekao da nas trojica možemo, ako ćemo s gliserom, preći u Odred naoružanih brodova. Mi smo čuli za te glisere, da je to ludilo, da je to glava u torbi, ali smo mislili hajde, idemo probati, vidjet ćemo.“

Kao vozač glisera Đuro Raguž hrabro je razbijao blokadu Dubrovnika. Kobnog 24. svibnja 1992. u Papratno na Pelješcu vozio je svoje zapovjednike na važan sastanak. Kad se vraćao, negdje između Babinkog Kuka i Lozice pogodio ga je neprijateljski hitac. Nekoliko dana kasnije neprijatelj se pred naletom hrvatskih snaga povukao s tih položaja.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Robert Barbić-Beli

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja