Budi dio naše mreže

Prvo naoružanje u Vinkovcima

U svibnju 1990. godine Jugoslavenska narodna armija razoružala je Teritorijalnu obranu Socijalističke Republike Hrvatske, svega par dana prije ustoličenja demokratski izabrane Hrvatske demokratske zajednice na prvim višestranačkim izborima. U takvim okolnostima hrvatske vlasti bile su primorane, radi sigurnosti građana, na ilegalnu nabavu naoružanja. Tijekom listopada 1990. godine dio nabavljenog naoružanja iz Mađarske raspoređivan je po hrvatskih gradovima i općinama, a na današnji dan 1990. prvo je naoružanje stiglo i u općinu Vinkovci. Donosimo svjedočanstvo koje je za portal Domovinskirat.hr dala jedna od ključnih osoba u toj akciji - Ante Gilja.

/ Borna Marinić

Ja sam bio dopredsjednik HDZ-a na razini tadašnje općine Vinkovci, zadužen za vojne poslove. Preko mene je išlo naoružanje, opremanje, obuka i ostalo. Pored toga bio sam i vozač predsjednika Franje Tuđmana koji me osobno angažirao da organiziram prihvat prvog naoružanja koje je stiglo u bivšu općinu Vinkovci. U noći 25. listopada 1990. godine dio mladih policajaca koji su prošli tečaj Prvi hrvatski redarstvenik dopratio je prvi kontingent – 590 automatskih pušaka mađarske proizvodnje. U sve to bili su upućeni Josip Peći, predsjednik općinskog odbora HDZ-a i Tihomir Zovak, predsjednik tada općine Vinkovci. Naoružanje smo odmah podijelili. Jedan dio naoružanja istovaren je u Otoku, drugi dio naoružanja je istovaren u Andrijaševcima kod Milana Bičanića, treći dio smo istovarili kod Krešimira Čuljka u Ceriću i četvrti dio u moju kuću u Nuštru. Oružje je raspoređeno po bivšoj općini Vinkovci s tim da smo vodili računa gdje bi nam mogla dolaziti najveća opasnost, a to su bili sela nastanjena pretežito Srbima. Bili su to začeci obrane Vinkovaca. To oružje trebalo nam je poslužiti za eventualnu obranu. Predsjednik Tuđman poduzimao je sve da ne dođe do upotrebe tog oružja. Znao je reći „vragu bi se popeo na crne rogove da spasim bar jedan hrvatski prst, a kamoli hrvatski život.“ Unatoč tome mi nismo smjeli ostati goloruki. Zato se ustrojavala policija iz koje se razvila kasnije vojska. Mi smo u Vinkovcima bili okupljeni u Samostalnu vinkovačku satniju, a bili smo naoružani s osobnim i lovačkim naoružanjem. S vremenom se, kako je počinjao rat, osnivalo još postrojbi i dolazilo još naoružanja koje smo dijelom oduzeli od JNA.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja