Budi dio naše mreže

Prvi uništeni tenk u Domovinskom ratu

Već u kasno proljeće 1991. godine dio pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ upućen je na sam istok Hrvatske – Ilok, a 5. srpnja stiglo im je i pojačanje u vidu jedne satnije 3. bojne koju je predvodio Damir Šimunić. Zadaća „Tigrova“ bila je priprema obrane i uspostava nadzornih točaka na cestovnim prijelazima i naseljenim mjestima te sprečavanje ulaska specijalnih i drugih postrojbi JNA iz Srbije na državni teritorij Republike Hrvatske. Zbog neopremljenosti, nažalost, nisu mogli nadzirati promet Dunavom. Najviše čarki bilo je oko Iločkog mosta koji povezuje Srbiju i Hrvatsku preko Dunava.

/ Borna Marinić

Ondje je 8. srpnja JNA otvorila u večernjim satima vatru na policijsku ophodnju koja je nadzirala promet. Jedan je policajac, Goran Štipak iz Šarengrada, poginuo, a trojica su ranjena. Nakon toga  JNA s četiri tenka dolazi iz pravca Bačke Palanke. Oko 22 sata Zoltan Hadrava zauzima povoljan položaj te s udaljenosti od oko 300 metara tuče po tenkovima ručnim raketnim bacačem. Rezultat – prvi uništeni tenk u Domovinskom ratu.

Bio je to strašan podvig, a već idućeg dana uslijedila je odmazda. JNA je na današnji dan, 9. srpnja 1991. godine, raketirala zrakoplovima tipa „Galeb“ ekonomiju Principovac kraj Iloka u kojoj se nalazila baza „Tigrova“ koji su ondje imali obučno središte. U napadu su ranjeni su Zvonko Mikić, Marinko Vukoja i Predrag Jurčec koji je od posljedica i preminuo idućeg dana u vukovarskoj bolnici. 

„Pedo“, kako su ga zvali prijatelji, rođen je 14. travnja 1971. godine u Njemačkoj. Odrastao je u međimurskom selu Donja Dubrava, u kojoj je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Ljubljani. Bio je strastveni navijač Dinama, Bad Blue Boys, a kao i mnogi pripadnici te navijačke skupine dragovoljno pristupa postrojbama MUP-a RH u ožujku 1991. godine. Osnivanjem Zbora narodne garde prelazi u 1. gardijsku brigadu „Tigrovi“ s kojom odlazi na ratište u istočnu Slavoniju, točnije Ilok. Nakon njegove pogibije „Tigrovi“ su napustili Principovac i smjestili se u dvorac u Iloku.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Zoltan Hadrava

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja