Budi dio naše mreže

Prvi hrvatski ročnici su dali svečane prisege u Pločama

Na današnji dan, 8. prosinca 1991. godine prvi hrvatski ročnici su dali svečane prisege u Pločama.

/ Borna Marinić

Prva postrojba ročnih vojnika Hrvatske vojske osnovana je dana 5. listopada 1991. godine kao 1. satnija mornaričko – desantnog pješaštva Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske ratne mornarice u sklopu Ratne luke u Pločama, a prema zapovijedi zapovjednika admirala Letice od 28. rujna 1991. godine. Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. godine. Ključnu jedinicu nove postrojbe činio je vod interventne satnije Narodne zaštite u čijem je sastavu ustrojena prva postrojba Vojne policije u Hrvatskoj ratnoj mornarici sa zapovjednikom Denisom Jelčićem. Diverzantsku desetinu vodio je Željko Doko, dok je Željko Matković bio na čelu desetine pješaštva. Za prvog zapovjednika imenovan je zastavnik Vlaho Orepić, a zapovjednici vodova bili su Željko Matković, Martin Nikolac i Željko Matković Galac.

Novoosnovana postrojba bila je smještena u vojarni „Sidrište“ koju je tih prvih dana listopada blagoslovio pločanski župnik don Petar Mikić, a zanimljivo je istaknuti da je to prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj. U 10 mjeseci služenja vojnog roka pripadnici ove postrojbe su, uz provođenje obuke, osiguravali osvojena skladišta i objekte, te obavljali ostale zadaće, pri čemu je tragično u Ratnoj luci Ploče poginuo 4. studenog 1991. pripadnik postrojbe, Zvonko Dropulić. Taj mladić rođen 14. kolovoza 1972. nažalost nije dočekao polaganje svečane prisege koje se dogodilo na današnji dan. 

Kroz ratnu 1992. godinu postrojba je djelovala na području južnog bojišta, od Šipana i Stona do Bistrine. Nakon odsluženja vojnog roka, do 4. kolovoza 1992., prvi hrvatski ročnici nastavili su braniti domovinu u pričuvnim i profesionalnim postrojbama Hrvatske vojske, a mnogi od njih i nakon rata ostali su u sastavu Oružanih snaga RH.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja