Budi dio naše mreže

Minutom šutnje u počast poginulom redarstveniku Josipu Joviću započeo je na današnji dan, 5. travnja 1991. godine, u Splitu protestni skup na kojem se skupilo oko četiri tisuće škverana.

/ Borna Marinić

Okupljeni su nosili zastave Republike Hrvatske, stranačke zastave HDZ-a, muslimansku zastavu te transparente na kojima su stajale poruke poput: „Hoćemo hrvatsku vojsku“; „Hrvatski Knine, stižemo ti“; „Nećemo plaćati srboarmiju“. Obratio im se Jure Šundov, predsjednik Nezavisnog sindikata koji je i organizirao skup u krugu Brodograđevne industrije „Split“. 

Pročitao je pismo upućeno Saboru, Vladi i predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. U njemu je naglasio da se „škverani“ već traći put okupljaju na istom mjestu kako bi izrazili ogorčenje i osudu „svih onih snaga, bilo da se radi o dijelu jugoslavenskog Predsjedništva ili dijelu armijskog vrha, bilo da je riječ o velikosrpskoj ekspanziji iz Beograda ili njihovim razbojnički raspoloženim četnicima iz Knina koji ugrožavaju i žele uništiti hrvatsku državu i hrvatski suverenitet, a hrvatsku zemlju svesti na prostore koje bi pogled mogao obuhvatiti  s Banskih dvora u Zagrebu”.

„Ogorčeni smo i razočarani kad vidimo kako zemljom hrvatskom kruže armijski tenkovi i bojni transporteri opremljeni najsuvremenijim oružjem, a kupljeni i novcem hrvatskih radnika. Gnjevni smo kad čitamo priopćenje Predsjedništva Jugoslavije koje odmetničke bande i četničke horde izjednačava s regularnim policijskim snagama Republike hrvatske. Takvu armiju i takvo Predsjedništvo ne smatramo svojim“, kazao je Šundov naglasivši kako se nisu okupili iz nemoći ili potištenosti već iz pune odlučnosti da brane Republiku Hrvatsku, njezin suverenitet, integritet, ustavni poredak i da sačuvaju demokraciju koju smo tako teško stekli. Vrhovništvu Republike Hrvatske pružena je podrška u pokušajima da se kriza mirno riješi uz molbu da se u djelovanju i pregovorima sačuva dignitet i hrvatske vlasti i hrvatskog čovjeka i Republike Hrvatske.

„Dostignuta demokracija i sloboda nikakvim razgovorima niti ustupcima ne mogu se dovesti u pitanje. Tko bi to učinio, izdao bi Hrvatsku“,  misao je kojom je Šundov priveo govor kraju, a radnici su pozvani da se pridruže novoosnovanim odredima Narodne zaštite te da Hrvatsku brane svim sredstvima – pa i onim najdragocjenijim – svojim životima. Na koncu okupljena masa zapjevala je pjesmu „Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati”.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja