Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 22. kolovoza 2020. godine, na Visu je preminuo ratni zapovjednik obrane Sunje, umirovljeni brigadir Žarko Peša – Leopard.

/ Borna Marinić

Rođeni Imoćanin, Žarko Peša s 14 godina doselio se u Zagreb gdje je upisao „Srednju školu za miliconere“. Kada je počeo Domovinski rat radio je kao inspektor u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Početkom rata dragovoljno se stavio na raspolaganje hrvatskim vlastima. 

U ljeto 1991. godine svakodnevno su nicala nova krizna žarišta u Hrvatskoj. Jugoslavenska narodna armija i pobunjeni Srbi napali su 27. srpnja 1991. i Sunju kraj Siska. Mjesto Sunja, na desnoj obali Save, postalo je uskoro simbol prkosa te je zahvaljujući hrvatskim snagama obranjeno.

Kada je „zagustilo“, u kratkom roku Žarko Peša poveo je u Sunju 120 pripadnika pričuvnog sastava MUP-a RH. Do Sunje, koja je s tri strane bila okružena, moglo se jedino skelom preko Save. Njome je stigao i Peša, a dočekala ga je nekolicina domaćih branitelja i pripadnika 2. A brigade Zbora narodne garde. Jednom prilikom Peša je kazao kako je odabrao „otići tamo gdje je najteže“. Unatoč teškoj situaciji i nedostatku naoružanja Peša počinje formirati obranu Sunje te uskoro postaje zapovjednik njezine obrane. 

„Njegovi bivši suborci ističu da je bio srčan i hrabar te da je general Janko Bobetko svojedobno često znao istaknuti kako je Pešina uloga u obrani Sunje bila iznimno značajna te kako bi, da u to vrijeme tamo Peše nije bilo, u pitanje došli i Sisak i sam Zagreb.“, pisao je Jutarnji list

„Za mene su to bili najteži dani u životu, 1991. i 1992. koje sam proveo ovdje. Ali zahvaljujući ljudima, ponajviše domaćim ljudima iz Sunje, koji su se organizirali po svojim naseljima, koji su disali kao jedan, Sunja je ostala i Sunja nikada nije pala. (…) Ima puno lijepih stvari, puno ljudskih sudbina, puno tragedija koje su zadesile ovo mjesto. Ja te ljude ne mogu izdvojiti ni jednoga posebno. Svaka smrt je tužna priča, ali bilo je tu heroja. Heroja, nažalost, na koje su danas mnogi zaboravili. Ti heroji danas nemaju niti svoju ulicu. Nemaju niti svoja obilježja. Svi su na njih zaboravili. To me boli i to me smeta kao zapovjednika obrane Sunje“, kazao je Peša na obilježavanju Dana branitelja Sunje 2018. godine. Od 1993. do 2003. godine upravljao je Konjičkim društvom Zagreb, a vodio je i poznati restoran na Hipodromu. Posljednje godine života proveo je baveći se ugostiteljstvom, zajedno sa suprugom Anom, na Visu. 

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja