Budi dio naše mreže

Kada je 1991. godine u Hrvatskoj izbio rat u njega su se uključili ljudi raznih profesija, a osobita pojava u redovima Hrvatske vojske bile su osobe iz javnog života, najčešće umjetnici. I dok su mnogi od umjetnika tek na kratko dolazili ohrabriti branitelje na prvoj crti bojišta, mnogi su ostali s njima dijeliti dobro i zlo. Među njima bio je i slikar Ivan Lacković Croata.

/ Borna Marinić

Rođen je 1. siječnja 1932. godine u malenom podravskom selu Batinske. Slikati je počeo još kao dječak za vrijeme II. svjetskog rata. U njemu je ljubav prema slikanju od tada rasla, a 60-ih je počeo i izlagati svoje radove. Tada napušta svoje radno mjesto u pošti i posvećuje se isključivo slikarstvu. Bio je čovjek iz naroda, a rodoljublje je pokazao nadimkom Croata koji je dodao svojem imenu. Kada je počeo Domovinski rat, jedan od najpoznatijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva navršio je 59 godina, iste godine odlučio je pristupiti Hrvatskoj vojsci.

Na to ga je potaknuo slučajan susret sa starim poznanikom Vladimirom Gajskim, koji je dugi niz godina bio angažiran u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu. Njih dvojica sreli su se koncem 1991. na otvorenju jedne izložbe na koju je gospodin Gajski stigao u uniformi Hrvatske vojske što je Lackovića Croatu potaknulo na odlučujući korak u ostvarenju želje da postane pripadnik neke ratne postrojbe u obrani napadnute Hrvatske.

Već početkom 1992. godine dragovoljno je pristupio 65. samostalnom bataljunu Hrvatske vojske Ivanić-Grad. Zajedno sa svojim prijateljem, pjesnikom i novinarom Milanom Sigetićem položio je svečanu prisegu 22. veljače. Time su obojica postali pripadnici spomenute postrojbe. Ivan Janković, dozapovjednik 65. samostalnog bataljuna HV, prisjetio se pokojnog Croate.

„Svojom toplinom i neposrednošću, dobrotom i svime što je Ivu činilo izuzetnim čovjekom odmah je prihvaćen od svih branitelja. Ivo se želio družiti s borcima na prvoj crti u zemunicama, želio je obilaziti položaje, razgovarati s ljudima i dijeliti njihove želje, razmišljanja, strahove, uvijek pun optimizma i vjere u pravednost i uspjeh naše borbe.“

Iako je mogao biti u zapovjedništvu bataljuna odnosno bojne, Ivan Lacković Croata htio je biti na prvoj crti, s braniteljima. „Ja sam bio poštar, to je bilo moje zanimanje i po logici stvari želio bih biti u vezi.“, kazao je. Želja mu se ostvarila te je postao pripadnik desetine veze 65. samostalnog bataljuna. Tijekom boravka na ratištu neprestano je bilježio motive koje je vidio. Bile su to ratne strahote, razaranja, stradanja i patnja malog čovjeka. Crtao je i kuće, drveće, životinje te crkve. Tako je nastala zbirka crteža „Crveno i crno“, a kao najpoznatiji crtež iz zbirke ističe se motiv srušene crkve u Starom Grabovcu i bake Sofije kako zvoni na prvoj crti bojišnice. 

Od 1993. godine pa sve do 2001. Ivan Lacković Croata bio je saborski zastupnik u Hrvatskom saboru. Ni tada nije zaboravio hrvatske vojnike. Odrekao se svojih saborskih primanja, donirao je svoja djela, organizirao je i sudjelovao u humanitarnim akcijama kako bi pomogao hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Ivan Lacković Croata preminuo je u Zagrebu 29. kolovoza 2004. godine.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja