Budi dio naše mreže

Preminuo pripadnik „Tigrova“ Zlatko Kranjčec

„Zaboravite na vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro“, riječi su koje stoje upisane na vratima vijećnice u Kneževu dvoru u Dubrovniku. U tom gradu na današnji dan, 8. srpnja 1992. godine, preminuo je jedan od onih koji odlučio žrtvovati vlastite probitke za oživotvorenje ideje o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj – pripadnik „Tigrova“ Zlatko Kranjčec.

/ Borna Marinić

Zlatko je rođen 27. listopada 1968. godine u Zagrebu u obitelji Zlatka i Kate koji su se u glavni grad Hrvatske doselili iz bjelovarsko-bilogorskog kraja. Odrastao je s dvije godine mlađom sestrom Snježanom. Otac mu je bio kovač, a majka radnica. Osnovnu je školu završio u rodnom gradu, a po zanimanju je bio radnik. Pamte ga kao dobrog i vrijednog mladića koji je volio slušati glazbu u slobodno vrijeme.

Kada je počeo Domovinski rat, Zlatko Kranjćec dragovoljno se uključuje u njega. Najprije, u kolovozu 1991. kao vozač mobilne liječničke ekipe bolnice Merkur, a od lipnja 1992. godine prešao je u 1. gardijsku brigadu „Tigrovi“. Ubrzo s „Tigrovima“ odlazi na sam jug Hrvatske gdje sudjeluje u operacijama oslobađanja dubrovačkog zaleđa. U dubrovačkom predgrađu Mokošica teško je ranjen snajperskim metkom 7. srpnja, da bi samo dan kasnije preminuo od posljedica u dubrovačkoj bolnici sa samo 23 godine života.

Zlatko Kranjčec pokopan je uz vojne počasti na zagrebačkom groblju Miroševec. Posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Njegovo ime nalazi se među imenima poginulih branitelja na spomeniku kojega je u Dubravi postavio grad Zagreb, kao i na spomeniku poginulim „Tigrovima“ ispred vojarne „1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia“.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Zlatko Kranjčec

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja