Budi dio naše mreže

Preminuo je jedan od heroja Domovinskog rata - Božo Belić

Na današnji dan, 26. ožujka 2013. godine, nakon duge i teške bolesti preminuo je jedan od heroja Domovinskog rata - Božo Belić.

/ Borna Marinić

Rođen je u Zadru 7. travnja 1956. godine. U tom gradu je odrastao i zasnovao obitelj. Po zanimanju je bio električar, a radio je u Tvornici specijalnih alatnih strojeva Zadar. Slobodno vrijeme volio je provoditi planinareći Velebitom ili uz mali nogomet s prijateljima. Velika strast bili su mu psi, osobito vučjaci koje je i uzgajao. Njegov miran obiteljski život u zadarskom naselju Voštarnica prekinuo je rat. Nakon što je Zadar i okolicu početkom svibnja 1991. godine potreslo ubojstvo mladog policajca Franka Lisice iz Bibinja, Božo Belić odlučio se dragovoljno uključiti u obranu Hrvatske.

Najprije pristupa pričuvnom sastavu policije u Polači, a nakon prvih borbi, sudjeluje u osnivanju postrojbi Zbora narodne garde u Zadru. Sa 112. brigadom uključio se u ljeto ’91. obranu Masleničkog mosta, a zatim Kruševa. Tijekom jeseni Božo Belić sudjelovao je u zauzimanju vojarni JNA u Zadru. Kasnije je zajedno s protuoklopnom grupom u kojoj je bio zamjenik zapovjednika Vitomira Burčula, držao položaje na crti bojišnice iznad Sukošana gdje 1992. godine sudjeluje u akciji „Jaguar“ u kojoj je oslobođeno strateški vrlo bitno brdo Križ. Njegovi prijatelji i suborci posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao tijekom operacije „Maslenica“ čega se prisjetio Denis Bračić:

„Kada smo upali u zaseoku Narandžići kraj Pridrage u zasjedu došlo je do ranjavanja jako puno hrvatskih vojnika. U našem protuoklopnom vodu bilo nas je 15-ak, od toga pet ranjenih. Božo je vodio je akciju spašavanja suborca Enia Begonje. Sve ranjenike smo uspjeli izvući, niti jedan ranjenik nam nije ostao. Tamo je bio ranjen i naš zapovjednik Burčul, pa sam ja bio preuzeo zapovjedništvo, ali samo na 24 sata jer mi je uskoro puklo od napora slijepo crijevo. Tako je zapovjedništvo nad vodom preuzeo Božo Belić.“

U studenom 1993. godine imenovan je zapovjednikom 2. bojne 112. brigade Hrvatske vojske koja je čuvala crtu obrane na širem novigradskom području. Neposredno pred Oluju postaje zapovjednik taktičke grupe sastavljenu od dijela 112. brigade i 7. domobranske pukovnije s kojom odlazi na zadaću u šire područje Grahova, odakle se po izvršenoj zadaći vraća u Novigrad iz kojeg sa svojom 2. bojnom sudjeluje u oslobodilačkoj operaciji „Oluja“ na potezu prema Kruševu.  Sredinom rujna 1995. godine sa svojom postrojbom sudjeluje u napadnim djelovanjima hrvatskih snaga u operaciji „Maestral“ na pravcu Srb – Drvar – Oštrelj gdje ostaje do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Iz tog razdoblja ostala je njegovom zamjeniku, dozapovjedniku 2. bojne Denisu Bračiću, u sjećanju jedna anegdota:

„Ostao mi je u sjećanju kao neizmjerno dobar prijatelj, suborac, izrazito hrabar i odlučan. Ponekad je znao biti jako strog, ali i jako pravedan. Jedina mu je mana bila što nije volio gubiti, pogotovo u nogometu i na kartama. Sjećam se jednom prilikom smo kartali briškule i trešeta u to da onaj tko izgubi ide po gajbu pive, a najbliža gajba pive bila je u Kninu koji je bio 100 kilometara udaljen u jednom pravcu. Božo je izgubio i trebalo je ići po pivo, međutim on se naljutio i posvađao s nama na 10 minuta, na koncu smo popustili i mi smo otišli po pivo.“

Nakon rata Božo Belić bio je niz godina predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije, a na tom mjestu naslijedio ga je Ivica Mikulić koji se s ponosom prisjetio pokojnog prijatelja i suborca:

„Božo je bio vrhunski zapovjednik, upoznali smo se kada sam 94. došao u njegovu 2. bojnu 112. brigade. Malo sam ljudi kroz rat upoznao kao što je bio on. Najbitniji mu je bio vojnik, uvijek je brinuo o čovjeku i uvijek je prema nama bio korektan. Imao sam puno dobrih zapovjednika u ratu, no Božo je bio vrhunski zapovjednik.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Božo Belić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja