Budi dio naše mreže

Tijekom izviđačkog leta 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji preletio je vojni zrakoplov MIG 21 Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva. Pilot Rudolf Perešin odmah nakon slijetanja prijavio se austrijskim vlastima i izjavio da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda.

/ Borna Marinić

Bio je to rezultat dugo planirane akcije tijekom koje je obitelj Perešin doživjela mnoge teške trenutke. Nakon četiri dana Perešin se vratio u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Njegov prelet pridonio je internacionalizaciji agresije na Hrvatsku i pokazao svjetskoj javnosti velikosrpski karakter Jugoslavenske armije, navodi TV Kalendar.

Početkom 1991., a posebice nakon Krvavog Uskrsa i rata u Sloveniji, mnogi piloti i tehničari napustili su JNA i priključili se Zboru narodne garde. Uz pomoć aeroklubova i gospodarskih zrakoplovnih organizacija osnivaju se prve zrakoplovne postrojbe. Prikupljaju se i skrivaju svi raspoloživi zrakoplovi od kojih se već u lipnju 1991. u Splitu i Sinju ustrojava Samostalni zrakoplovni vod, a u Čakovcu Zrakoplovna grupa. Zrakoplove postrojbe osnivaju se i u Osijeku, Bjelovaru i Đakovu. 

Osvajanjem zrakoplovnih luka Lučkog, Pule i Divulja, a poslije i Plesa, stvoreni su temelji za osnivanje prvih zrakoplovnih eskadrila i baza. Nakon Perešina u veljači i svibnju 1992. još trojica pilota: Danijel Borović, te Ivan Selak i Ivica Ivandić prelijeću s još tri MIG-a na aerodrome u Hrvatskoj. 

To su bili prvi borbeni zrakoplovi kojima je raspolagalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i od kojih je ustrojena Prva lovačka eskadrila. Njezinim zapovjednikom poslije postaje Rudolf Perešin. Tijekom borbenog zadatka u operaciji „Bljesak“ njegov je zrakoplov oboren. Perešinovi posmrtni ostaci predani su Hrvatskoj tek nakon dvije godine teških i mučnih pregovora te pokopani na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Istog dana kada se dogodio Perešinov prelet u potpapučkom selu Poljanska u blizini Velike poginula su dvojica neznanih junaka Domovinskog rata – Zdravko Bešlić i Ivan Stožicki. U večernjim satima njihov položaj napali su četnici iz smjera Gornjih Vrhovaca. Zdravko Bešlić na mjestu je poginuo, dok je Ivan Stožicki preminuo par sati kasnije od posljedica ranjavanja. U istoj diverzantskoj akciji lakše su ranjeni Mario Lukić i Ivan Mužević. Neprijateljsko uporište u Gornjim Vrhovcima hrvatske su snage razbile 16. prosinca 1991. u operaciji “Papuk 91”.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja