Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1995. godine, tijekom drugog dana operacije "Bljesak", život za Hrvatsku dao je heroj Domovinskog rata, Rudolf Perešin.

/ Borna Marinić

U ranim jutarnjim satima Perešinov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen je zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Kako nije više mogao upravljati zrakoplovom Rudolf Perešin, na ekstremno maloj visini (ispod 50 metara) i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem te se prizemljuje na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor. Način na koji je Rudolf izgubio život i na kojem mjestu nije poznat, a njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u kolovozu 1997. godine.

Istog dana u operaciji “Bljesak” poginuo je i heroj Domovinskog rata, Rom, Salko Čavalić. Salko, rođen 21. veljače 1962. u Novoj Gradišci bio je Rom, islamske vjeroispovijesti. Početkom Domovinskog rata dragovoljno pristupa 121. brigadi HV. Bio je jedan od šestorice braće Čavalić koji su se uključili u obranu domovine. Tijekom izvidničke akcije stradao je u blizini Nove Varoši. Iza sebe ostavio je suprugu i četvero djece. Kad je poginuo, najstarijoj Ernesi bilo je jedanaest, najmlađoj Ameli dvije godine. Rifat je imao osam, a Mirela šest godina. Više o Salku, njegovu životu i njegovom doprinosu u obrani Republike Hrvatske, možete saznati u knjizi I mi smo branili Hrvatsku – Romi u Domovinskom ratu koju je napisao urednik Domoljubnih minuta. U istoj izviđačkoj akciji poginuli su još i Mirko Glavaš, Milan Kumić, Nikola i Vinko Ljubičić te Josip Martinović.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja