Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 18. ožujka 1992. godine, u prometnoj nesreći na prvoj crti bojišnice poginuo je dobri duh 11. Mješovitog artiljerijskog diviziona Hrvatske vojske Vlastimir Nedved „Medo“.

/ Borna Marinić

Vlastimir Nedved rođen je 2. veljače 1957. godine u Zagrebu u kojemu je i odrastao u obitelji Vlastislava i Mirice, rođene Prević, zajedno sa starijom sestrom Ksenijom i mlađom sestrom Tanjom. Otac mu je bio profesor, a majka službenica. Zanimanjem je bio grafičar no pustolovni duh odveo ga je u pomorske vode te je kao pomorac bio zaposlen u „Slobodnoj plovidbi“ iz Šibenika.

Bio je društven i omiljen, a osobito je volio sport. Rekreacijski se bavio nogometom i stolnim tenisom, a pored toga bio je i stolnoteniski sudac. Kada je počeo rat u njega se uključio kao pripadnik Narodne zaštite Medveščak u Zagrebu. Kada je u listopadu formiran 11. Mješoviti artiljerijski divizion priključio mu se u svojstvu zapovjednika desetine. Prošao je s njime karlovačko, novogradiško i sisačko ratište. Bio je dio legendarne topničke bitnice „Top gun“ koju su činili Zagrepčani pod zapovjedništvom Antuna Sablića. 

U prosincu 1991. otišli su na sisačko ratište kako bi pomogli obranu grada Siska. Pri povratku s položaja stradao je u prometnoj nesreći kod sela Vurot preko puta Petrinje u 36. godini života. Iza sebe ostavio je suprugu Stanku te šestogodišnjeg sinčića Domagoja. Pokopan je, uz vojne počasti, 24. ožujka 1992. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj, a pogrebne je obrede predvodio župnik crkve sv. Petra u Zagrebu, Matija Stepinac. Za sudjelovanje u ratu Vlastimir Nedved posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom domovinskog rata. U njegovu čast godinama se održavao memorijalni turnir u nogometu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja