Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 25. travnja 1992. godine, u borbama u Bosanskoj Posavini poginuo je heroj Domovinskog rata Robert Krčmarek.

/ Borna Marinić

Robert je rođen 22. siječnja 1968. godine u Zagrebu u obitelji Antuna i Irenke. Otac je bio električar, a majka fizioterapeutica. Odrastao uz dvojicu mlađe braće – Dubravka i Sinišu. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu te stekao zvanje bravara. Po naravi je bio živahan, zanimali su ga nogomet i borilačke vještine. Posebno je volio prirodu, rado je pješačio i često satima šetao po nasipu uz Savu.

U samim počecima stvaranja hrvatske države Robert Krčmarek se dragovoljno stavio na raspolaganje pristupivši u siječnju 1991. specijalnim postrojbama MUP-a Republike Hrvatske. U jesen 1991. godine prešao je u sastav 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“. Bio je u topništvu, a ratna iskustva stjecao je u Slavoniji. 

 Početkom travnja 1992. godine kada je postalo jasno da će se rat preseliti na prostore susjedne Bosne i Hercegovine, mnogi pripadnici “Tigrova” dragovoljno odlaze u obranu tih prostora od srpske agresije. Tako je sa skupinom od 30-ak “Tigrova” u Bosansku Posavinu pošao i Robert. Nažalost ubrzo je postao prvi poginuli „Tigar“ u obrani hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini. Njegov mladi život, u 25. godini, ugasila je neprijateljska granata. Iza sebe Robert Krčmarek ostavio je suprugu Jasminku i kćerkicu Suzanu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja